Merkez Bankası rezervlerindeki düşüşe ilişkin açıklama

Reuters'e konuşan bir Merkez Bankası yetkilisi, "Son dönemde açıklanan rezerv rakamları ile ilgili olağan dışı bir durum yok." dedi.

Merkez Bankası rezervlerindeki düşüşe ilişkin açıklama

Reuters’a bilgi veren bir Merkez Bankası yetkilisi, “Son dönemde açıklanan rezerv rakamları ile ilgili olağan dışı bir durum yok. Bu kapsamda, son dönemde yaklaşık 5.3 milyar ABD doları tutarında dış borç ödemesi ve enerji ithalatçısı kurumlara döviz satımı yapıldı” dedi.

Yetkili, TCMB rezerv değişiminde Hazine adına gerçekleştirilen dış borç ve diğer cari döviz ödemeleri, Hazine’nin yurt içinde ve dışında gerçekleştirdiği döviz cinsi borçlanmaları, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarına yapılan döviz satışları, ihracat reeskont kredileri ile bankaların yabancı para ve TL zorunlu karşılıkları için TCMB nezdinde tutulan döviz hesaplarındaki hareketlerin dönem dönem rezervlerde hızlı değişimlere yol açabildiğini belirtti.

‘Dalgalanmalar normal’

Yetkili, “TL depo karşılığı döviz depo ihaleleri, teminat döviz depo işlemleri ve döviz karşılığı TL swap imkanı gibi politika araçları kapsamındaki döviz hareketlerinin de rezervlerde geçici dalgalanmalara yol açabiliyor. Ayrıca rezervlerde farklı para birimlerinin ve altının dolar karşısındaki değer değişimleri kaynaklı değerleme etkilerinin de olabiliyor.” açıklamasında bulunarak “TCMB’nin rezerv biriktirme politikası devam ediyor. Bahsi geçen hususlar kaynaklı rezerv rakamlarında dalgalanmaların normaldir” dedi.

Türk Lirası’nda dün yaşanan değer kaybının TCMB’nin rezervlerindeki düşüş nedeniyle olabileceği yönünde yorumlar yapılmıştı.