Venezuela’da darbe girişimi

ABD, daha önce pek çok ülkede denediği planların bir benzerini Venezuela’da uygulamaya çalışırken halkın direnişi ve kararlı duruşu planlarını bozmaya devam ediyor.

Venezuela’da darbe girişimi
ERKİN ÖZTOK

Venezuela’ya dönük ABD müdahaleleri boyut atlayarak darbe girişimi halini aldı. Önce ekonomik krizle emperyalizm tarafından boğulmaya çalışılan Bolivarcı iktidar, ülkedeki Amerikancılar eliyle siyasi krize sürüklenmeye çalışılmış, meclis başkanı Juan Guaido kendisini devlet başkanı ilan etmişti. Venezuela halkı ve Bolivarcı iktidarın direnişiyle boşa düşen bu plan yeni bir boyuta geçirilerek darbe girişimi halini aldı. ABD, daha önce pek çok ülkede denediği planların bir benzerini Venezuela’da uygulamaya çalışırken halkın direnişi ve kararlı duruşu planlarını bozmaya devam ediyor.

Direkt müdahale girişimine gerek Bolivarcı iktidarın ve Venezuela halkının kararlı duruşu gerekse de Venezuela’nın müttefiki olan Rusya, Küba, Çin gibi ülkelerin kararlı duruşu dolayısıyla şimdilik cesaret edemeyen ABD, ülke içindeki işbirlikçilerini ve Blackwater artıntısı paralı katilleri kullanarak Venezuela’yı dize getirmeye çalışıyor.

Venezuela’da yeni Amerikancı darbe girişimi

 ABD, 2002 yılında Chavez’i devirmek için darbe girişiminde bulunmuş, ordunun çoğunu darbe saflarında toplarken Venezuela halkının kararlı duruşu darbenin yenilmesini sağlamıştı. 30 Nisan günü kışkırtılan darbe girişimi ise 2002’deki girişime göre bile gülünç derecede zayıf kaldı.

Venezuela’da Amerika’nın desteğiyle kendisini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, sosyal medya hesabından canlı yayınladığı videoda darbe çağrısı yaptı. Guaido, bütün askerleri de Maduro yönetimine karşı darbeye kalkışmasını istedi.

Amerikancı Guaido “Venezuela Halkı, sokağa çıkmamız, demokratik güçlere destek vermemiz ve özgürlüğümüzü yeniden kazanmamız gerekiyor. Örgütlenin ve hepiniz önemli askeri birimlere gidin. Karakas halkı Carlota’ya.” açıklaması yaptı.

Venezuela’da yerel saat ile 06.33 sıralarında açıklama yapan Guaido, “Milli Silahlı Kuvvetler doğru kararı verdi. Venezuela halkının desteğine, anayasımızın meşruiyetine ve tarihin haklı ve doğru tarafında olmanın güvencesine sahipler. Işgalin sona ermesi için kuvvetler harekete geçmeli.” dedi.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino tarafından “Bu darbeyi reddediyoruz” açıklaması yapıldı. Padrino, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Akşama kadar devam eden küçük çaplı çatışmaların ardından darbe bastırıldı, darbeyi destekleyen paramiliter güçler sokaklardan çekildi. Darbe girişiminin önemli figürlerinden Leopoldo Lopez ise önce Şili Büyükelçiliği’ne ardından ise İspanya Büyükelçiliği’ne kaçtı.

ABD’den Venezuela’daki darbe girişimine destek açıklaması

 ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’daki darbe girişimini desteklediklerini ”ABD hükümeti, özgürlük ve demokrasi arayışında Venezuela halkını destekliyor.” sözleriyle açıkladı.

ABD Başkanı Trump ise, “Venezuela’daki durumu çok yakından takip ediyorum. ABD, Venezuela halkına ve onların özgürlüğüne destek veriyor.” sözleriyle darbeye destek verdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela’nın meşru yönetimini tehdit ederek “Süreniz doldu, Maduro’yu reddedin” çağrısı yaptı.

Türkiye’den Venezuela’daki darbe girişimine karşı açıklama

Türkiye’nin demokratik olmayan yöntemlerle meşru hükümetleri değiştirme girişimlerine karşı olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ülkedeki sorunların diyalog ile çözümünden yanayız. Venezuela halkının daima yanındayız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ise son verdiği YSK kararlarını yanlışlar gibi şu ifadelere yer verdi:

“Halkın egemen olduğu, Başkanının seçimle iş başına geldiği Venezuela’ya postmodern bir koloni valisi atama gayreti içinde olanlar bilmelidir ki, bir ülkenin nasıl yönetileceği ancak demokratik seçimlerle belirlenebilir. Demokrasilerde sandık esastır.

Darbelerle mücadele etmiş, darbelerin yarattığı olumsuz sonuçları yaşamış bir ülke olarak, Venezuela’daki darbe girişimini kınıyoruz. Tüm dünya Venezuela’da halkın demokratik tercihlerine saygı duymak zorundadır.”

Perde arkasında Blackwater var

Blackwater şirketinin sahibi ve Başkan Donald Trump’ın destekçilerinden Erik Prince’nin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek için bu ülkeye özel güvenlik birimleri konuşlandırılması teklifinde bulunduğu bildirildi.

Prince’nin Trump’a yakın isimler ve ülke dışındaki Venezuelalı zenginlerden böylesi bir operasyon için yatırım ve siyasi destek arayışında olduğu kaydedildi.

Blackwater’ın kurucusu, ABD ve Avrupa’da gerçekleştirdiği özel görüşmelerde, Washington destekli darbe girişiminin maşası Juan Guaido adına savaşmak üzere 5000 paralı asker tutup sahaya sürme planını sundu. Prince’in paralı orduyla darbe planlarıyla ilgili temaslarını nisan ortasına gelindiğinde hala devam ettirdiği kaydedildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Garrett Marquis ise Erik Prince’nin hükümete Venezuela planı sunup sunmadığı ya da böylesi bir önerinin gelmesi halinde dikkate alınıp almayacağını yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı.

Sosyalist Cumhuriyet gazetesi 120. sayısında yayınlanmıştır.