AKP’nin “yer tahsisi” yağması

Şehir Üniversitesi tek değil.

AKP’nin “yer tahsisi” yağması

İstanbul Şehir Üniversitesi’nde yaşanan hukuksuzluk AKP’nin iç kavgalarıyla yeniden gündeme geldi. Bedelsiz olarak yer tahsisi yapılan yalnızca İstanbul Şehir Üniversitesi değil. AKP, kendine yakın birçok eğitim kurumuna bedelsiz yer tahsisleri yapmış durumda.

TÜRGEV

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak’ın yönetimindeki Türkiye Gençlik ve Eğitim Vakfı’na (TÜRGEV) üniversite açma yetkisi veren yasa 31 Mart 2015’te TBMM’de yasalaştı. Hazırlıkları önceden yapılan, Başakşehir İkitelli Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Hazine’ye ait iki farklı parselden toplamda 779 bin 32 metrekarelik alan 2 Şubat 2015’te TÜRGEV’e tahsis edildi.

Medipol Üniversitesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi, Türkiye’nin son yıllarda en hızlı büyüyen kurumlarından biri. Medipol, YÖK’ün Haziran 2009’da verdiği izinle İstanbul’da kuruldu. Mayıs 2009’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ‘kamu yararına dönük’ eğitim hizmetlerinde kullanılması koşuluyla Maliye Bakanlığı’na devredilen TEKEL’in Unkapanı’nda bulunan binası Temmuz 2009’da Medipol Üniversitesi’ne verildi. 2010’da ise Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün Beykoz Kavacık’ta bulunan yaklaşık 220 bin metrekarelik arazisi önce Milli Emlak’a devredildi, ardından 49 yıllığına Metropolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı Medipol Üniversitesi’ne kiralandı. Sahip olduğu toplam alan 2012’de 12 bin 500 metrekare olan Medipol Üniversitesi, 2019’a gelindiğinde 778 bin 92 metrekarelik bir alana sahip oldu.

Sabahattin Zaim Üniversitesi

AKP döneminde destek gören üniversitelerden biri de Sabahattin Zaim Üniversitesi oldu. Kurucuları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Muammer Güler, Kadir Topbaş, Ahmet Davutoğlu, Kemal Unakıtan, Korkut Özal, Numan Kurtulmuş gibi AKP’li isimlerin bulunduğu üniversite, İlim Yayma Vakfı ve İrfan Koleji ile birlikte faaliyet gösteriyor.

İlim Yayma Vakfı’na ait İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi 2010 yılında kuruldu. Aynı yılın 9 Kasım’ında Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sultan II. Bayezid-i Veli Vakfı’na ait olan Halkalı Ziraat Okulu’nun 357 bin metrekarelik arazisini 10 yıllığına İlim Yayma Vakfı’na tahsis etti.

Antalya Bilim Üniversitesi

Antalya’nın ilk vakıf üniversitesi olan Antalya Bilim Üniversitesi 2010 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla kuruldu. Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde, devletin tahsis ettiği arazi üzerinde kurulan Antalya Bilim Üniversitesi toplam 324 bin metrekare alana sahip.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi

Diyanet Vakfı’na ait olan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi için İstanbul Ümraniye’de 80 dönüm arazi tahsis yapıldı. 29 Mayıs Üniversitesi’nin mütevelli heyetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen tekstil patronu Remzi Gür ve Aziz Torun ile Ümraniye eski belediye başkanı Hasan Can da yer alıyor.

*Bu yazı ilk olarak Sosyalist Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmıştır.