Mehmet Şevket Eygi öldü: Kanlı Pazar'ın mimarı, ABD beslemesi bir gericinin ardından...

Kanlı Pazar'ın mimarlarından, Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi 86 yaşında öldü.

Mehmet Şevket Eygi öldü: Kanlı Pazar'ın mimarı, ABD beslemesi bir gericinin ardından...

Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi’nin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi.

86 yaşında yaşamını yitiren Eygi’nin ölümünü gazetenin genel yayın yönetmeni Mustafa Kurdaş, “Yazarımız Eygi, saat 22.32’de kaldırıldığı hastanede emanetini rahmeti Rahman’a teslim etti…” ifadeleriyle duyurdu.

Eygi’nin ölüm haberinden kısa süre sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan başsağlığı mesajı geldi. Kalın, Twitter hesabından “Muhterem #mehmetsevketeygi beyi kaybettik. Başımız sağolsun. Mevla gani gani rahmet eylesin. Cenazesi yarın (13 Temmuz Cumartesi) ikindi namazını müteakiben Fatih Camii’nden kaldırılacaktır.” diye yazdı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Eygi için verdiği taziye mesajında “Ülkemizin yetiştirdiği en önemli mütefekkir ve münevverlerden biri olan Muhterem Mehmed Şevket Eygi Beyefendi’nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Mehmed Şevket Eygi’ye Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” dedi.

SOVYETLERE KARŞI ABD DOLARININ YANINDA BİR GERİCİ…

Siyasal islamcılığın yazın alanında Türkiye’de yaşayan en “kıdemli” isimlerinden biri olan Mehmet Şevket Eygi, Saadet Partisi’nin yayın organı Milli Gazete’de şeriat övgüsü ve laiklik düşmanlığını öne çıkaran yazılarıyla biliniyordu.

Eygi bunun dışında Türkiye sağı olarak geçmişte sola karşı neden ABD emperyalizminin safında yer aldıklarını açıklarken “samimi” itiraflarda bulunmaktan da çekinmeyen bir isimdi. Sözgelimi Eygi, geçtiğimiz Ocak ayında kaleme aldığı bir yazıda açıkça “1960’lı, 70’li yıllarda, Allahı inkar eden Marksist felsefeye bağlı neo kolonyalist Sovyetler Birliği ile, paralarının üzerinde “Biz Allaha güveniyoruz” yazılı ABD elbette bir değildi.” ifadelerini kullanmaktan çekinmemişti.

KANLI PAZAR’IN MİMARI…

Eygi, 1969 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan 6. Filo’suna karşı protesto düzenleyen devrimci gençliğe yönelik gerici saldırının da baş aktörlerinden biriydi. 16 Şubat 1969 günü, tarihe ‘Kanlı Pazar’ olarak geçen gerici saldırıda Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan adlı gençler bıçaklanarak öldürülmüştü. Eygi bu saldırının öncesinde dönemin Bugün gazetesinde yazdığı “”Cihada hazır olunuz” başlıklı yazıyla adeta katliama davetiye çıkarmıştı. Gerici yazar, o yazıda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Büyük fırtına patlamak üzeredir, Müslümanlar ile kızıl kâfirler arasında topyekûn savaş kaçınılmaz hale gelmiştir… Müslüman kardeşim, sen bu savaşta bitaraf kalamazsın. Ben namazımı kılar, tesbiğimi çekerim… Etliye, sütlüye karışmam deyip de kendine zulüm edenlerden olma, gözünü aç, bak!.. Onlarda taş, sopa, demir, molotof kokteyli mi var? Biz de ayni silahları kullanmaktan aciz değiliz… Cihat eden zelil olmaz. Sağ kalırsa gazi olur, canını verirse şehitlik şerefini kazanır.”

Eygi’nin kışkırttığı gericiler bu saldırı öncesi 6. Filo’yu kıble yapıp Dolmabahçe Camii’nde namaza durmuştu.

TSK’NIN İSTİHBARATÇISI PEKİN, EYGİ’NİN KİMLİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Eygi’nin bu dönemdeki “misyon”unun ne olduğuna ilişkin geçtiğimiz yıl TSK’nın en üst kademelerinden çok çarpıcı bir açıklama gelmişti. Eski Genel Kurmay İstihbarat Başkanı, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Eygi için  “Fetullah Gülen, Mehmet Şevket Eygi gibi isimler 1959’da Özel Harp Dairesi içinde görevlendirildi. Görevleri, Yeşil Kuşak projesi çerçevesinde komünizmle mücadele faaliyetleriydi.” demişti.

Pekin devamla şunları söylemişti: “Bu adamlar kanaat önderleri olduğu için ister istemez böyle bir teşkilat gözardı edemez bunları. Mutlaka içine alması lazım. Önemli olan teşkilatlanan bu kişilerin kontrolü. Yani devletin bunları kontrol etmesi gerekiyor. Çünkü bu güçlendikten sonra yavaş yavaş ABD’nin kontrolüne geçmiş bir adam. Tabii ABD istihbaratı da böylesine önemli bir örgütü bırakmak istemez.”

“ABD EMPERYALİZMİ EHVEN-İ ŞER”

Pekin’in bu açıklamaları sonrası, bir başka siyasal islamcı yazar Abdurrahman Dilipak da “Hepimizi kullandılar!” itirafı yaptığı bir yazı yazmıştı. Dilipak, “Aaa, Gülen de, M. Şevket Eygi de Özel Harp tarafından kullanılmış! Kullanılmayan mı vardı ki! Yok, eğer ‘eleman’ idi iseler o ayrı bir konu. Eygi ‘eleman’ iddialarını şiddetle reddediyor. ‘Kullanılma’ya gelince, bir zamanlar herkesin ‘Gülenci’ olması gibi, hepimiz komünizmle mücadelede ‘gönüllü’ değil mi idik!.” ifadelerini kullanmıştı.

Eygi 2006 yılında kendisiyle yapılan bir röportajda “16 Şubat 1969’da solcular Amerikan 6. Filosu’nu protesto ediyorlardı. Siz Sovyet emperyalizmine karşı Amerikan emperyalizmini tercih ettiniz.” denilmesi üzerine “Türkiye büyük güç olmadığı için mecburen Amerikan tarafındaydı. Bu Amerikan emperyalizmini desteklemek manasına gelmez. Seçim zorunluydu. Ben tabii ki ehven-i şer olanı seçtim” demişti.

“KIZ ON YAŞINDA O….A BAŞLAMIŞ”

Eygi, gazetedeki köşesinde yobazlığının getirisi olan insanlık dışı yazılarıyla da kendinden söz ettiriyordu. Gerici yazar, yıllar önce Edirne’de yaşanan cinsel istismara ilişkin kaleme aldığı yazısında, 13 yaşında istismara uğramış kız çocuğu için “Kız On Yaşında O…..a Başlamış!” başlığını kullanmıştı. İğrenç ifadelerle dolu yazı, bugün halen gazete arşivinde yer bulabiliyor…