Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde taciz skandalı: Rektörlükten açıklama

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) bir öğretim görevlisinin kadın öğrencilere taciz ve tecavüz girişiminde bulunduğu ileri sürüldü. Sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda öğretim üyesinin kendilerini taciz ettiği yazışmaları paylaşan kadınlar ''Şu an olay savcılığa intikal etmiş. Desteğinizi bekliyorum, lütfen bu davada arkamızda durun'' diyerek destek çağrısında bulundu.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde taciz skandalı: Rektörlükten açıklama

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) bir öğretim görevlisinin kadın öğrencilere taciz ve cinsel saldırı girişiminde bulunduğu iddia edildi. Konuya ilişkin MAKÜ Rektörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada olayla ilgili disiplin soruşturması açıldığı, bahsi geçen öğretim görevlisinin ‘kamu görevinden çıkarılma’ cezası verilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) bildirildiği ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Burdur MAKÜ’de öğrenci olan bir kadın Twitter’daki hesabından “Arkadaşlar bir konudan bahsedeceğim. Uzun zamandır bu psikolojinin yarattığı hisle yaşayamıyorum. Mehmet Akif Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerinden 2 kişi, ben de dahil çoğu kadın öğrenciye taciz ve tecavüz girişiminde bulunmuştur” diyerek bir öğretim görevlisinin kendisine ve başka kadın öğrencilere tacizde bulunduğunu açıkladı.

‘TACİZİ ÜLKÜCÜLÜKLE ÖRT BAS ETMEYE ÇALIŞTILAR’

Söz konusu süreçte kendilerine destek olan 2 hocayla birlikte taciz edilen kadın öğrencilere yönelik karalama ve yıldırma politikası uygulandığını ifade eden öğrenci ”Hocalar tacizciliğini ve sapıklığını ülkücülük adında ört bas etmeye çalışıp araya itibarlı insanlar sokup hiç utanmadan yüzleri kızarmadan bizi suçlu duruma düşürmeye çalıştılar ve bizim arkamızda duran 2 hocayı da kominist ilan ettiler” dedi.

Konunun sosyal medyada gündem olması ile birlikte bir başka kadın öğrenci de Twitter’dan yaptığı paylaşımda kendisinin de taciz edildiğini ”Bu durum yasayan 2. Şahıs benim. Gece 2 de zorla kahve bahanesiyle dışarı cagrılıp gelmezsen evine gelirim diye tehtidler savurdu. Diğer gun cezalısın diye eve gelmemi istedi sikayet de bulunsak bile hala baska okullarda görevlerine devam ediyorlar” sözleriyle duyurdu. Burcu kullanıcı isimli kadın öğrenci, hocasının kendisini taciz ettiği yazışmaları da paylaştı.

İddialarla ilgili MAKÜ Rektörlüğü’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

“Son günlerde bazı yayın organları ve sosyal medyada çıkan üniversitemizde meydana geldiği iddia edilen olaylar ile ilgili haberler üzerine, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yapılması gereği duyulmuştur. Rektörlüğümüze gelen bir ihbar üzerine, 5 Mart 2019 tarihinde ivedi olarak disiplin soruşturması açılmış olup, bahse konu iddiaların niteliği ve soruşturmanın gizliliği ilkesi gereği soruşturma hassasiyetle tamamlanmıştır. Akabinde, disiplin soruşturması sonucunda hakkında soruşturma yapılan kişinin ‘kamu görevinden çıkarılma’ cezası ile tecziyesi teklif edilmiş, durum gereği için, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) bildirilmiştir. Sürecin en kısa zamanda tamamlanması beklenmektedir. Ayrıca disiplin soruşturması başlar başlamaz, sonucu beklenmeksizin 12 Mart 2019 tarihinde durumun hassasiyeti dikkate alınarak, konu ivedilikle Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilmiş ve konu hakkında suç duyurusunda bulunulmuş olup, adli soruşturma süreci devam etmektedir.”