Meclis'te muhalefete bir engel daha

TBMM Başkanlığı, soru önergelerini geri vermesinin ardından muhalefetin yasa teklifini de iade ederek, Meclis’in denetim yetkisinden sonra yasama yetkisine de müdahale etmeye başladı.

Meclis'te muhalefete bir engel daha

‘Başkanlık Sistemi’yle birlikte yetkileri kısıtlanan Meclis’te uzun süredir muhalefetin denetim yetkisi kapsamında verdiği soru önergelerinin önemli bir kısmına ya yanıt verilmiyor ya da çeşitli gerekçelerle iade ediliyordu. TBMM Başkanlığı soru önergelerini geri vermesinin ardından bu kez muhalefetin yasa teklifini de iade ederek Meclis’in denetim yetkisinin ardından yasama yetkisine de müdahale etmeye başladı.

CHP’nin Katar tarafından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hibe edilen ve uzun süre tartışmalara neden olan lüks uçağın iadesini düzenleyen yasa teklifi aylar sonra kaba ve yaralayıcı olduğu gerekçesiyle geri verildi.

CHP’DEN TEPKİ: MUHALEFET YAPMA BİÇİMİNİ KALIPLARA SOKUYOR

Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanı’yken verilen yasa teklifinin 10 ay sonra TBMM Başkanı Şentop tarafından iade edilmesi akılları karıştırdı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumun yasama hakkını kısıtlayan bir karar olduğu kadar, muhalefet yapma biçimini kalıplara sokmaya çalışan bir girişim olduğunu dile getirdi. CHP’li Özgür Özel, “10 ay sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzalı bir iade yazısı tarafımıza ulaştı. 10 ayda Meclis bürokrasisi, bu teklifi işleme koyup koymamaya karar veremiyor ve Saray’dan talimat bekliyor. Bize gönderilen iade yazısı, bu talimatın sonucudur” değerlendirmesini yaptı.

CHP’li Özel, hibe edilen uçağın Türkiye’nin gündemini uzun süre meşgul ettiğini, kamuoyu vicdanında yaşanan rahatsızlık nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bile bu konudaki rahatsızlığını dile getirdiğini hatırlattı. Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP’li Özel, konuya ilişkin şunları dile getirdi:

“Meclis aritmetiğini hesaba katarak teklifimizin genel kurulda kabul edilebileceğinden çekinen Adalet ve Kalkınma Partisi, teklifimizi Meclis tatile girene kadar bekletmiş, Meclis tatile girdikten sonra bu yazıyı tarafımıza göndermiştir. TBMM Başkanı ve bürokrasisi, kanun tekliflerine, soru önergelerine ve araştırma önergelerine adeta içerik denetimi yapmakta, bazı konuları tabu haline getirerek TBMM’de dahi tartışılmasını engellemeye çalışmaktadır. Bu, yasama hakkını kısıtlayan bir karar olduğu kadar, muhalefet yapma biçimini kalıplara sokmaya çalışan bir girişimdir.”

GEREKÇE: İÇTÜZÜK HÜKMÜNE UYGUN DEĞİL

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından 27 Eylül 2018 tarihinde Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanı olduğu dönemde Cumhurbaşkanlığı filosuna hibe olarak verilen uçağın iadesini düzenleyen bir yasa teklifi sunmuştu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yasa teklifinin sunulmasından üzerinden 10 ay geçtikten sonra teklifi kaba ve yaralayıcı olduğu gerekçesiyle iade etti. Yasa teklifinin gerekçesinde yer alan “devletimizin ve ülkemizin bekasından sorumlu tek kişinin kullanımı için lüks uçak almanın peşine düşmesi” ifadesinin ilgili içtüzük hükmüne uygun olmadığı savunuldu.