MEB: Öğrenciler temel bilgi ve becerileri öğrenmeden mezun oluyor, okul özerkliği yok

MEB'in raporunda öğrencilerin temel bilgi ve becerileri öğrenmeden eğitim sisteminden mezun olduğu tespitini yaparken, 'eğitim özerkliğinde de son sıradayız' ifadeleri kullanıldı.

MEB: Öğrenciler temel bilgi ve becerileri öğrenmeden mezun oluyor, okul özerkliği yok

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı rapora göre Türkiye, 2018 yılında, tüm OECD ülkeleri içerisinde en düşük okul özerkliğine sahip ülke oldu. Türkiye’de kararların sadece yüzde 8’inin okul düzeyinde alındığı ifade edilirken, OECD ülkelerinde bu oranın yüzde 47 olduğu bildirildi.

Milli Eğitim Bakanlığına, müfredat belirlemeden, sınavlardaki sorulara kadar, iktidarın siyasi politikaları doğrultusunda eğitim sistemini şekillendirmekle eleştiriliyor.

SON 10 YILDA ÖZEL OKUL SAYISI ÜÇ 3 KAT ARTTI

2008 yılında tüm kademelerde 45 bin 969 olan özel okul sayısı, 2017 yılında 65 bin 568’e yükseldi. Son on yılda Türkiye’deki özel öğretim kurumu sayısı üç kat arttı.

OECD ülkelerinde ilkokullarda yıllık 799, ortaokullarda ise 913 saat olan ortalama eğitim süresi Türkiye’de düşük gerçekleşti. Buna göre, Türkiye’de ilkokullardaki ortalama eğitim süresi 720 saat, ortaokullardaki ortalama eğitim süresi ise 843 saatte kaldı.9

YKS’DE BAŞARI ORANI DÜŞÜK

Raporda bu yıl ilk kez gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin de öz eleştiri sayılacak tespitler yapıldı. Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, rapor, üniversiteye geçişte arz-talep arasındaki makasın açıldığını ortaya koydu. 2009 yılında üniversiteye başvuran adayların yüzde 59’u bir yükseköğretim programına yerleşirken bu oran 2018 yılında yüzde 36’da kaldı. Üniversite sınavına başvuran aday sayısı bu yıl önceki yıllara göre artsa da kontenjanların büyük bölümü boş kaldı.

‘ÖĞRENCİLER TEMEL BİLGİ VE BECERİLERİ ÖĞRENMEDEN MEZUN OLUYOR’

Öğrencilerin, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) olmak üzere iki oturumda gerçekleşen üniversite sınavında net ortalamaları da önceki yıllara göre düşüş eğilimi gösterdi. Sınavın ardından değerlendirme raporunu yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) net sayılarındaki düşüklüğe ilişkin, “Türkiye eğitim sisteminde öğrencilerin temel bilgi ve becerileri öğrenmeden sistemden mezun olduğunu göstermektedir” değerlendirmesini yapması dikkati çekti.