Mazbataların verilmediği Van'da toplantı ve yürüyüşler yasaklandı

Van'da yapılacak olan her türlü gösteri, yürüyüş, miting, toplantı, açlık grevi, çadır kurma, oturma eylemleri gibi etkinlikler, 7 gün süreyle yasaklandı.

Mazbataların verilmediği Van'da toplantı ve yürüyüşler yasaklandı

Van Valiliği, “31 Mart sonrası yaşanması muhtemel olayların önüne geçmek ve provakatif olayları engellemek” gerekçesiyle 11 ile 17 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak olan her türlü gösteri, yürüyüş, oturma eylemleri, miting gibi etkinliklerin yasaklandığını duyurdu.

Açıklamada  “31 Mart 2019 Pazar günü ülke genelinde Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimleri yapılmış, söz konusu seçim sonuçlarının açıklanması akabinde yasal itiraz süreci başlamış ve ilimizde de söz konusu itiraz sürecinin uzaması nedeniyle, ilimizde ve bazı ilçelerimizde seçimi kazanan adaylara mazbataları verilememiş olduğundan sürecin vatandaşlar arasında gerginliğe sebep olduğu” belirtilirken “Sürecin PKK/KCK Terör örgütü ve müzahir çevrelerce provoke edilmeye çalışılarak vatandaşlarımızın sokak ve yaygın şiddet hareketlerine kanalize edilmeye çalışıldığı değerlendirilmekte olup, bu kapsamda çeşitli kanallar üzerinden de toplanma çağrıları yapıldığı bilinmektedir.” denildi.

“Yapılması söz konusu etkinliklerin, terör örgütleri ve marjinal gruplarca kargaşa ortamı oluşturmak amacıyla hedef olarak seçilebileceği ve toplumsal barışı zedeleyebilecek provokatif eylemlere tevessül edilebileceği, halkımızın yoğun olarak bulunduğu yerlerin hedef seçilerek sansasyonel eylemler gerçekleştirebileceği, gruplar tarafından düzenlenen basın açıklaması ve benzeri etkinliklere terör örgütlerine mensup şahıslarca sızılarak bombalı eylem gerçekleştirilebileceği” gibi olayların önlenmesinin amaçlandığı belirtilen açıklama, “11/04/2019 tarihinden geçerli 17.04.2019 tarihi de dahil olmak üzere (7) gün süre ile ilimiz mülki sınırları içerisinde açık alanlarda düzenlenecek miting, yürüyüş, toplantı ve toplanmalar, basın açıklaması, oturma eylemi, stand açma vb. her türlü eylem ve etkinlikler yasaklanmıştır.” ifadeleriyle sona erdi.

MAZBATALAR VERİLMEDİ

YSK dünkü toplantısında KHK’lı isimlerin başvurularını gündeme almış ve seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği belirlenen isimlere mazbata verilmemesini kararlaştırmıştı. Kurul bu kapsamda Van’da HDP’nin kazandığı Tuşpa, Edremit ve Çaldıran ilçelerinde mazbataları ikinci sıradaki AKP’li adaylara verme kararı almıştı. Buna göre Edremit ilçesinde HDP’li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’ın yerine AKP adayı İsmail Say, Tuşba ilçesinde HDP’li Yılmaz Berki yerine AKP adayı Salih Akman ve Çaldıran ilçesinde HDP’li Leyla Atsak yerine AKP Şefik Ensari’ye mazbata verilecek.