Maltepe NKE'de "Nâzım'dan bugüne el yazısı şiirler sergisi"

Maltepe Nâzım Kültürevi'nde (NKE), Dünya Şiir Günü vesilesiyle "Nâzım'dan bugüne el yazısı şiirler sergisi" düzenleniyor. Bu akşam gerçekleşecek etkinliğe TYS Genel Başkanı Şair Mustafa Köz de katılacak...

Maltepe NKE'de

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 21 Mart Dünya Şiir Günü vesilesiyle geleneksel “Şiir Sokakta, Şair Yollarda” buluşmasında yine şiirlerle sokağa çıktı.

Şairler bugün saat 13.00’te Maltepe Beşçeşmeler’de buluşup yürüyüş düzenledi, Maltepe sokaklarında şiirler ve şiir dergileri dağıttı.

TYS tarafından yapılan açıklamada “Ülkemizin şu karanlık günlerinde herkesin şiirin eylemci, devrimci aydınlığına daha fazla gereksinim duyduğunu, şiirin sokakla buluşmasının önemini vurgulayarak şairleri ve okurları ‘Şiir Sokakta, Şair Yollarda’ yürüyüşüne bekliyoruz” denildi.

 

“ŞİİR DEVRİMDİR, ŞAİR DEVRİMCİDİR”

Günün anlam ve önemi nedeniyle yapılacak etkinliklerin son durağı ise Maltepe Nâzım Kültürevi (NKE) olacak. Maltepe NKE’de saat 20.00’da TYS Başkanı Mustafa Köz’ün katılımıyla “Nâzım’dan bugüne el yazısı şiirler sergisi” düzenlenecek.

Mustafa Köz etkinlik öncesi Manifesto‘ya şu mesajı gönderdi:

“Bugün yeryüzünde şairlerin ruhlarından, dillerinden bütün yeryüzüne dağılan ve görülmeyen bir iyiliğin dolaştığını görüyoruz. 1996 yılından bugüne şairler Dünya Şiir Gününde salonlarda ve sokaklardalar. Dilleriyle, ruhlarıyla bütün yeryüzü insanlarını şiirle bir araya getirmek gibi bir çabaları var. Hayal gibi görünüyor ama neden olmasın? Bütün kötülüklerin olduğu çağımızda insana doğrudan doğruya bağrı olan dille yeni bir devrim niye olmasın? Şiir bir anlamda devrimdir. Şair devrimcidir. Bunu bilerek ve insanlığın değişebileceği inancını taşıyarak yeryüzünde bugün tüm insanlar şiir okuyor. Günün anlamının ‘yeni gün’ olması, ‘Newroz’ olması bir başka anlam katıyor. Önce 21 Nisan’daydı Dünya Şiir Günü, sonra Newroz’la birleştirmek için 21 Mart’a alındı. Irkçılıkla mücadele günü ayrıca… Böyle olunca şiirin mücadeleyle, umutla birleşmesi daha anlamlı oldu ve oluyor. Yeryüzü şairlerin dilleriyle ışıyacak. Bunu bir şair olmaktan çok geleceğe inanan bir insan olarak söylüyorum. Şiirin değiştirici, dönüştürücü eylemine inancım sonsuz. Ama insana ve insanlığa inancım daha da sonsuz. Yaşar Kemal’in sözüdür, çok severim;  ‘İnsan çürümedikçe, şiir çürümez’… Bu inançla, bu bilinçle şiirin yeryüzünün ortak değerlerinden biri yapmaya çalışıyor şairler. 21 Mart da bunun için önemli eşiklerden biri. Yaşasın 21 Mart, yaşasın şiir, yaşasın Nâzım’ın büyük insanlığı…”