Mahkeme 'Dersim' kararını durdurdu

Dersim'de belediye binası girişine Dersim Belediyesi tabelasının asılması yönündeki meclis kararı yürütmesi mahkeme tarafından durdurdu.

Mahkeme 'Dersim' kararını durdurdu

Dersim Belediyesi Meclisi’nde alınan kararla belediye hizmet binasındaki “Tunceli” isminin kaldırılarak “Dersim” ibaresinin yazılmasının yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu.

Valilik, söz konusu belediye meclisi kararının bugün itibariyle makama ulaşması üzerine, “kararın hukuka ve yasal mevzuata aykırı olduğu” gerekçesiyle Erzincan İdare Mahkamesi’ne gönderilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaatta bulundu.

Asliye Hukuk Mahkemesi’nin başvuruyu göndermesi üzerine kararı görüşen Erzincan İdare Mahkemesi, işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

7 GÜN İTİRAZ SÜRESİ

Mahkemenin kararında, “Tunceli Belediyesi hizmet binasında bulunan tabelalarda yazılı ‘Tunceli’ ibaresinin değiştirilerek yerine ‘Dersim’ ibaresinin yazılmasına dair dava konusu işlemin yerine getirilmesi halinde doğacak zararın kamunun menfaati ve işlemin etki alanı dikkate alındığında giderilemeyeceği, için gereken koşulların oluştuğu sonucuna varılmıştır. Davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp, yada savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusunu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanun’un 27/5 maddesi uyarınca savunma ve ara kararına cevap verilmesi için davalı idareye 15 gün süre tanınmasına, iş bu kararın tebliğ edilmesine, 7 gün içinde Erzurum İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmaz üzere oy birliği ile karar verildi” denildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün yaptığı açıklamada ‘Dersim’ kararına ilişkin “Buna göz yummak, alttan almak, sessiz kalmak feci akıbetlere davetiye çıkaracak, beka düzeyinde tehlikelere kapı aralayacaktır. Hiç kimse aldığı oy ve desteğe güvenmemelidir.” demiş ve “Dersim yazılmasıyla ilgili karar yok hükmündedir, ayaklarımızın altındadır, gereği de mutlaka yapılmalıdır. ” ifadelerini kullanmıştı.

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise Belediye Meclisi’nin verdiği kararla ilgili açıklamasında “Bugün burada Dersimspor diye bir kulüp var, Dersim diye bir gazete var, Dersim62 diye bir kulüp kuruldu ve yine bir devlet okulunun adı da Dersim. Yani bizim burada yaptığımız şey Dersim’in adını politikleştirmek değil, tersine halkın talepleri doğrultusunda o talebi yerine getirme meselesiydi ama bu kararı veren belediye başkanı ya da belediye meclisi değil. Karar, valilik makamına gönderildi, oranın kararına göre davranacağız.” demişti.