Maduro'dan İspanya Başbakanı Sanchez'e: Tarih seni Trump'ın kuklası bir budala olarak yazacak

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalif lider Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan Avrupa ülkelerinin liderlerinin, Trump'ın kuklası birer darbeci olduklarını belirtti.

Maduro'dan İspanya Başbakanı Sanchez'e: Tarih seni Trump'ın kuklası bir budala olarak yazacak

Ülkenin kuzeyindeki bir askeri geçit töreninde konuşan Maduro “Bu ülkenin meşru devlet başkanı olarak vatanımı gerekirse kendi canım pahasına koruyacağım” dedi.

Maduro, kendisini devlet başkanı olarak tanımadığını açıklayan ilk siyasetçilerden biri olan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’e ise şöyle seslendi:

“İspanya hükümeti korkakça felakete sürükleniyor. Bay Pedro Sanchez bir gün bu darbe, bu müdahalecilik bittiğinde elleriniz kana bulanmış olacak, tıpkı Joze Maria Anzar’ın ellerinin Irak savaşında kana bulanmış olması gibi.

AVRUPALI LİDERLERİN KUKLA OLARAK SİCİLİ

“Tarih sizi Donald Trump’ın müdahaleciliğinin kuklası olmak için kendini kullandıran bir budala olarak yazacak.”

İspanya’nın eski başbakanı Joze Maria Anzar, ABD liderliğindeki Irak işgaline destek vermiş, ilerleyen yıllarda bu karar ülke içinde çokca eleştirilmişti.

İspanya’nın yanı sıra İngiltere, İsveç, Avusturya, Danimarka, Fransa, Portekiz, Almanya ve Hollanda da muhalif lider Juan Guaidó’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıdı.

Avrupa Birliği üyesi 28 ülke, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’ya 4 Şubat’a kadar erken genel seçim çağrısı yapması için süre vermişti.

Birlik üyesi ülkeler, bu süre zarfında erken seçim kararı alınmaması durumunda Guaido’ya destek verileceği belirtilmişti.

RUSYA: İÇİŞLERİNE MÜDAHALE

Rusya ise Juan Guaidó’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıyan Avrupa ülkelerine tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanımalarını, “iktidarın yasa dışı olarak ele geçirilmesini meşrulaştırma” olarak tanımladı ve bunun içişlerine müdahale sayılacağını kaydetti.

MADURO: ÜLTİMATOMLARA BOYUN EĞMEYİZ

Nicolás Maduro ise dün akşam devlet televizyonuna verdiği mülakatta “Ültimatomlara boyun eğmeyiz” dedi ve erken seçime gidilmeyeceğini söyledi.

Maduro, “Seçimler 2024’te yapılacak. Avrupa’nın ne dediği umurumuzda değil” dedi.

Venezuela’ya yönelik yeni yaptırımları devreye sokan ABD Başkanı Donald Trump’ı da hedef alan Maduro, ‘Ülke iç savaşa gidebilir mi?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bugün kimse bu soruya net bir yanıt veremez. Her şey kuzeydeki imparatorluk (ABD) ile müttefiklerinin delilik ve saldırganlık düzeyine bağlı olacak.”

“VİETNAM’DA YAPTIĞINIZ HATAYI TEKRARLAMAYIN”

ABD Başkanı Trump ise CBS televizyonuna verdiği röportajda, Venezuela’ya yönelik olarak askeri müdahale seçeneğinin de masada olduğunu söyledi.

Trump, “Kimsenin iç işlerimize karışmasını istemiyoruz ve ülkemizi korumak adına gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.

Maduro ise ABD’nin Venezuela’ya yönelik olası bir askeri harekatına karşı Donald Trump’ı uyardı ve “Vietnam’da yaptığınız hatayı tekrarlamayın” dedi.