Maden ocağı en son 3 yıl önce denetlenmiş!

İŞKUR'un denetim sahasında olan bir maden sahasını en son 2016’da denetlediği ortaya çıktı.

Maden ocağı en son 3 yıl önce denetlenmiş!

CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, Akdağmadeni’nde işten çıkarılan maden işçilerinin sorunlarıyla ilgili SGK, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile yaptığı yazışmaları kamuoyuna açıkladı.

SGK ve İŞKUR Yozgat İl Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda, şirketin topluca işten çıkardığı işçilerle ilgili Yıldızlar SSS Holding’e karşı yazılı bir işlem yapılıp yapılmadığını soran Keven, denetim görevi olan bu kurumların bahse konu maden ocağını işleten şirketi neden denetlemediğini sordu.

CHP’li Keven’e verilen yanıt, İŞKUR denetim sahasında olan madenin en son 2016 yılında denetlendiğini ortaya çıkardı.

KURUMLAR TOPU BİRBİRİNE ATIYOR

İşten çıkarılan madencilerin sorunlarının çözümüne ilişkin harekete geçilmesi adına SGK’ya, yazı yazdığını söyleyen Keven, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak ne yazık ki SGK ve İŞKUR, sorumluluğu birbirlerini atıyor. SGK, ‘Kıdem tazminatı ve ücret alacakları İŞKUR yetkisindedir’ diyor. İŞKUR ise ‘Ben bilmem arabulucuya gitsinler’ diyor. ‘Şirketi en son ne zaman denetlediniz?’ diye soruyorum. İŞKUR denetim sahasında olan bir işyerini en son 2016’da yani tam üç buçuk yıl önce denetlediklerini, gönderdiğim yazının ise ihbar kabul edilip Ankara Teftiş Grup Başkanlığı’na durumun bildirildiğini söylüyor.”

“SGK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR”

SGK Yozgat İl Müdürlüğü’nün, maden ocağında çalışan 133 işçiden 101’inin topluca işten çıkarıldığını ifade ettiğini belirten Keven, şunları kaydetti:

“Peki, bu durumda devletin sosyal güvenlikten sorumlu bir kurumu işçilerin haklarını alıp alamadığını sorgulamak görevini neden yerine getirmiyor? Benim resmi bir yazı göndermem mi gerekiyor? Dünyanın her yerinde topluca işten çıkarmak yasal değildir. Ancak belli koşullarda işveren bunu yapabilir aksi halde canı istediği zaman sizi topluca işten atıyorum diyemez. İşçinin hakkını arayan soran yok. Ya iktidarın gölgesinde ki bu şirketten korkuyorlar ya da görevlerini hatırlatmak gerekiyor.”