Maden işçilerinin Ankara'ya yürüyüşüne yasak

"Tüm engellemelere rağmen madenciler yürüyecek."

Maden işçilerinin Ankara'ya yürüyüşüne yasak

Soma maden işçilerinin ödenmeyen tazminat ve emeklilik hakları için Ankara’ya düzenleyeceği yürüyüş Soma Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

5 yıldır tazminat ve emeklilik hakları gasp edilen Soma Kömürleri AŞ çalışanı işçilerin Soma’dan Ankara’ya yapacakları yürüyüş Soma Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Karara sosyal medya üzerinden tepki gösteren Bağımsız Maden İşçileri Sendikası ise, “Tüm engellemelere rağmen madenciler yürüyecek” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında 301 işçinin can verdiği katliamın ardından Soma Kömürleri AŞ tarafından işten atılan 2 bin 831 işçi ile 2017’den sonra emekli olan ve işten atılan işçiler, 5 yıldır gasp edilen tazminat ve emeklilik haklarını alabilmek için Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde Ankara’ya yürüme kararı vermişti.

Soma Kaymakamlığı, bu yürüyüşü yasakladı. Kaymakamlık iptal kararında güzergahı bahane etti:

“Kaymakamlık makamına sunulan 26.09.2019 tarihli talebin, Kaymakamlık makamının 08.01.2019 tarihli kararında belirtilen toplanma alanı dışında olduğu, ayrıca yürüyüş güzergahının şehirlerarası karayollarında olması nedeniyle 2911 sayılı Toplanma ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6. maddesi ile 22. maddesinin 1. fıkrası gereğince uygun görülmemiştir.”

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası ise karara tepki göstererek, yürüyüş kararının arkasında durdu:

“Hak-İş’e serbest,İBB önü serbest, madenciye yasak. 5 yıldır haklarına çökülmüş 3 bin 500 madencinin meclise, bakanlığa 1 kilometreden fazla yaklaşması yasak. Kaymakam iki patronu koruyor,3 bin 500 maden işçisinin hakkına çökülmüş olmasını umursamıyor. Tüm engellemelere rağmen madenciler yürüyecek.”