Maden işçileri uyardı: Grev hazırlıklarına başlayacağız

GMİS, TTK ve MTA’ya bağlı tüm işyerlerinde bildiri okuyarak toplu sözleşme taleplerinin kabul edilmemesi durumunda 25 Ağustos’ta greve çıkacaklarını duyurdu.

Maden işçileri uyardı: Grev hazırlıklarına başlayacağız

2019 yılı başından beri toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin tamamlanmasını bekleyen maden ve MTA işçileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumuna (MTA) bağlı tüm işyerlerinde bugün okunan bildiriyle Hükümet’i uyardı.

TTK ve MTA’ya bağlı tüm işyerlerinde okunan bildiride, Hükümet adına Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yapılan görüşmelerde 60 günlük yasal sürecin tamamlandığı belirtilirken “Bildiğiniz gibi; Kamuda en düşük ücretin 3.500 TL’ye yükseltilmesi, tüm çalışanlara seyyanen 300 TL zam, ilk altı ay için yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için enflasyon + yüzde 3 refah payı talep ettik.” denildi.

Hükümet’in ise 9 Temmuz 2019 tarihinde verdiği teklifinde; 3500 TL altında ücret alanlara 60 TL seyyanen ve birinci altı ay yüzde 5, ikinci altı ay ise yüzde 4 zam önerdiği hatırlatılan açıklamada “Ekonomik krizin faturasını biz çalışanlara kesmek için bahaneler arıyorlar. Ekonomik krizi biz çıkartmadık, biz işimizi yapıyor, borçlarımızı ödüyoruz. Biz üretmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz.” denildi.

“25 AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAĞIZ”

Hükümet’in taleplere kulak tıkamaya devam etmesi halinde yeni eylemler düzenleyeceklerini belirten GMİS açıklamasında grev uyarısı yaptığı ve bunun için de tarih de verdiği yaptığı şu ifadelerle bitirdi:

“25 Temmuz 2019 tarihinde Perşembe günü saat 17.00 de Sendikamız Genel Merkez binamızda, Başkanlar Kurulumuzun katılımıyla bir basın açıklaması yapılacak ve gelişmeler kamuoyuna anlatılacaktır. Hükümetin tavrına göre eylem ve etkinliklerimiz devam edecek. Tüm görüşmelerden ve gelişmelerden haberiniz olacak ve kararları birlikte alacağız. Sonuç itibariyle TTK ve MTA’da yasal görüşme sürecimizin son günü olan 25 Ağustos 2019 tarihinde grevimizi başlatacak şekilde hazırlıklarımızı tamamlayacağız. 73 yıllık mücadele tarihimizde olduğu gibi her şart altında birlik ve beraberliğimizi sürdürecek, üyelerimizin mevcut kazanımlarından en küçük bir taviz vermeyecek ve bugün içinde bulunduğumuz koşullarda haklı ve meşru taleplerimiz için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”