Macron: Fransa, Suriye'deki askeri varlığını 2019'da da koruyacak

Suriye'nin bir dizi noktasında askeri üssü bulunan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Macron, ABD'nin 'çekilme' açıklamasının ardından Fransa'nın yol haritasını paylaştı. Macron, ABD'nin kararına rağmen kendilerinin çekilmeyeceğini yineleyerek "Menbiç'te ABD askerlerinin ölümü IŞİD'in bitmediğini gösteriyor, Fransa 2019'da da Suriye'de olacak" diye konuştu.

Macron: Fransa, Suriye'deki askeri varlığını 2019'da da koruyacak

Suriye’nin bir dizi noktasında askeri üssü bulunan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Macron, ABD’nin ‘çekilme’ açıklamasının ardından Fransa’nın yol haritasını paylaştı. Macron, ABD’nin kararına rağmen kendilerinin çekilmeyeceğini yineleyerek “Menbiç’te ABD askerlerinin ölümü IŞİD’in bitmediğini gösteriyor, Fransa 2019’da da Suriye’de olacak” diye konuştu.

Macron, Suriye’nin Menbiç kentinde ABD askerlerini hedef alan saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Menbiç’te ABD askerlerinin ölümü IŞİD’in bitmediğini gösteriyor. Suriye ve Irak’taki askeri varlığımızı gelecek yıl da koruyacağız” dedi. Macron, “Savaş bitmedi. Çekilmek için acele etmek hata olur” diye konuşurken, Fransa’nın 2019 yılında da Ortadoğu’ya “askeri açıdan angaje olmayı” sürdüreceğini söyledi.

Toulouse kentindeki hava üssünde askerlere hitap eden Macron, “Müttefikimiz ABD’nin çekilme kararı, bizi IŞİD’i yok etme yönündeki stratejik hedefimizden şaşırtmamalı” ifadelerini de kullandı.

Macron, Suriye’de IŞİD’le mücadele önümüzdeki birkaç ayın belirleyici olduğunu belirtirken, “Dostumuz Amerika’nın Suriye’den çekilme kararı bizi stratejik hedefimizden saptıramaz: IŞİD’in kökünü kurutmak” diye konuştu.

Macron, çatışma bölgelerine hızlı şekilde müdahale edilebilmesi için bir Avrupa ordusu kurulması yönündeki arzusunu da tekrar dile getirdi.

Macron daha önce de ABD Başkanı Donald Trump’ı Suriye’den çekilme kararı nedeniyle eleştirmişti. Fransa, IŞİD’le mücadele kapsamında bölgeye yaklaşık bin 200 askerini göndermişti.

Macron ayrıca, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) “İslamcı terörizme karşı kazanılan zaferlerde büyük rol oynadığını” da ifade etti.