Komünist Başkan Maçoğlu Fox TV'deydi: Çalmazsanız, ranta açmazsanız, açıklayabilirsiniz...

Dersim Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu, bu sabah Fox TV'de Ovacık'ta yapılanları ve Dersim için hedeflerini anlattı. Programda Ovacık Belediyesi'nin hesap verebilirlikte örnek haline gelmesiyle ilgili de konuşan Maçoğlu "Çalmazsanız, çırpmazsanız ranta açmazsanız oluyor" dedi.

Komünist Başkan Maçoğlu Fox TV'deydi: Çalmazsanız, ranta açmazsanız, açıklayabilirsiniz...

31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerinde Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) de içinde bulunduğu Dersim Demokratik Halk Dayanışması’nın (DHDD) Dersim Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Fatih Maçoğlu Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu ‘Çalar Saat’ programına katıldı.

Programda Ovacık’ta yapılanları anlatan Maçoğlu, Küçükkaya’nın “Nasıl oldu da böyle sevildiniz? ‘İsteyince oluyormuş’ dediğiniz ne var?” sorusuna yanıt verirken “Bu coğrafyada yaşamın kendisini örgütlemeye başladığınızda oluyor. 20-25 tane üreticinin olduğu bir yerde şimdi 500-600 üretici var. Kadınların kendinisini yönetime koyduğu bir anlayış hale gelmeye başladığınızda yalnızca Dersim’de değil, ülkenin farklı yerlerinde de konuşulmaya ve ‘Bu işi nasıl yapabiliriz?’ diye bize sorulmaya başlandı.” dedi.

“Halk istediği gibi belediyeye girebiliyor, yönetime girebiliyor ve aldığı kararlar uygulanabiliyor.” diyen Maçoğlu, Ovacık’ın artık sadece kendi sınırlarında görmediğini, bu anlayışın bir çok yerde gıpta ile izlendiğini belirtti.

Geldiklerinde Ovacık’ta yüzde 60 civarında işsizliğin olduğunu, aynı durumun Dersimde’de görüldüğünü ve bu oranda Türkiye’de başka bir il olmadığını belirten Maçoğlu, “Bir fizibilite raporumuz vardı. Kolektif bir çalışmayla bunun araştırması yapıldı. O rapor doğrultusunda yapabileceğimiz en hızlı şey ne olabilir diye düşündük. Tarım, hayvancılık ve turizme dayalı çalışma olduğunu gördük. 5. yıla geldiğimizde turizm patlaması oldu. Türkiye’de her yerde esnaf kepenk kapatırken biz de arttı.” dedi.

ÇALMAYIN, UYSUN…

Her yıl belediye bütçesinin gelir-gider tablosunun ayrıntılı şekilde belediye binasına asılan bir pankartla ilan edilmesi konusunda da konuşan komünist başkan, Küçükkaya’nın “Bütün bunları yaparken hesap kitap nasıl uyuyor?” sorusuna karşılık da “Çalmazsanız, çırpmazsanız ranta açmazsanız uyar” diye yanıt verdi. Yeşil alan ve sokak düzenlemeleri gibi belediyenin kendi yapması gerektiği işleri ihaleye vermediklerini belirten Maçoğlu, “Bizim ihale ettiğimiz mazot ve çimento gibi yapamadığımız şeylerdir” dedi.

“Halka hesap verme” anlayışını ilke edindiklerini belirten Başkan Maçoğlu, “Pankartı her yıl astım, devrederken de asacağım” derken, belediyenin borcunun sıfıra yakın olduğunu söyledi.

ONLARCA OVACIK GEREKİYOR…

Küçükkaya’nın “31 Mart’ta seçimi kazanırsanız işe nasıl başlayacaksınız?” sorusuna da yanıt veren Maçoğlu, “Artık onlarca Ovacık’ın yaratılması gerekiyor. Pülümür Erzincan’a sınır. Tepenin diğer tarafı Erzincan, oradan Gümüşhane ve Trabzon yakın. Pülümür halkı bir model olmak istiyorsa bunu Erzincan’a sıçratmalı. Mazgirt, Akpazar, Nazımiye… Bingöl ve Elazığ’la sınır olan ilçeler… Bu model buralara atlamış olur.” diyerek Ovacık modelini tüm Dersim sahasında uygulama hedefinin olduğunu söyledi.