'Maceracı'ya 15 yıl hapis istemi

Murat Yeni için 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Gerekçe ise 'FETÖ'ye üyelik.

'Maceracı'ya 15 yıl hapis istemi

Samanyolu TV’deki ‘Maceracı’ programıyla tanınan Murat Yeni hakkında 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

AA’nın haberine göre tutuklu bulunan Yeni için Erzincan başsavılığı tarafından hazırlanan iddianame 2’nci ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede Yeni’nin çalıştığı Samanyolu’nun ‘FETÖ’nün propaganda aracı olduğu ve kapatıldığı hatırlatıldı.

İddianamede, Yeni’nin program yaptığı işyerlerinin ‘FETÖ’yle bağlantılı olduğu, tümünün sahipleri hakkında örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle adli işlem yapıldığı, bunun tesadüf olamayacağı belirtildi.

Ayrıca Yeni’nin ‘FETÖ’nün üst yönetiminden talimat aldığı ve örgüte yakın yerleri ‘parlatarak’ işletme sahiplerinin ‘FETÖ’ içerisindeki motivasyonlarını artırdığı öne sürüldü.

İddianamede, ‘FETÖ’nün himmet toplantılarında ve genel olarak kişileri etkilemek için yapılan toplantılarda metafizik gerilim etkisi oluşturup bu ortamda iyice kıvama getirilen kişilerin açık artırma usulüyle himmet arttırmasını sağladığı’ da kaydedildi.

BİR KİŞİNİN İSMİNİ VERDİ

İddianamede hakkındaki suçlamaları reddeden Yeni’nin ifadelerine de yer verildi.

Programı nedeniyle ülke çapında tanınan ve sevilen bir kişi olduğunu aktaran Yeni, bu nedenle ‘FETÖ’nün kendisini vitrin olarak kullandığını aktardı.

Yeni şunları söyledi: “Düzenlenen etkinliklerde şahsımın seçilmiş olmasını vitrin pozisyonuma bağlıyorum. Örgüt söz konusu etkinlikleri düzenlemekle, örgüte mensup olanlar ile halkı kaynaştırmada bizi de vitrin pozisyonunda kullanıyordu. Etkinliklerden bekledikleri fayda da bundan ibaret. Profesyonel sunuculuk yapıyorum. Çekim yapacağım iller ve o ildeki esnafı Samanyolu televizyonunda konu araştırmacısı olarak görev yapan İlyaz Nayir belirlerdi. Biz de o ile gittiğimizde bu kişinin sağladığı irtibatla görüşür çekim yapardık.”

“Hatırladığım kadarıyla iki ya da üç kez televizyon kanalında cemaat sohbet toplantısına katıldım. Bu sohbetlerin büyük kısmı kanalda gerçekleşirdi. Katıldığım sohbet toplantılarına benim dışımda yemek programı sunucu Oktay Usta, Sır Kapısı programını sunan Reha Yeprem, tarihçi Talha Uğurluer, sanatçı Gökmen Ürü, programcı Asım Yıldırım ve radyocu Asım Bozkuş gibi şahıslar katılırdı. Sohbet grubumuz benim gibi medya önünde olan ve sunuculuk yapanlardan oluşuyordu.”

‘ÖRGÜTÜN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖREMEMİŞİM’

Yeni, geçmişte bir röportajında örgüt yöneticileri hakkında söylediği övücü sözlerin hatırlatılması üzerine de şu ifadeleri kullandı: “O gün itibarıyla örgütün gerçek yüzünü görememiştim. O döneme kadar tanıdığım bu yapıya mensup insanları hep Anadolu’da börek açan anneler, temiz yüzlü çocuklar, eğitim gönüllüsü insanlar olarak bilirdim. Bu şok ortamında birden bu insanlardan kopup farklı ve daha sağlıklı analiz yapabilme imkanımız bulunmamaktaydı.”

İddianameye göre Yeni, sosyal medya hesabından ‘FETÖ’yü övücü nitelikte paylaşımlar da yaptı.

Sanık hakkında ‘FETÖ’ üyeliğinden yedi buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.