'Libya'ya gönderilen silahlar IŞİD'in ve El Nusra'nın eline geçti'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Türkiye'nin Libya'ya gönderdiği silahların IŞİD ve El Nusra'nın eline geçtiğine ilişkin ellerinde raporlar olduğunu açıkladı.

'Libya'ya gönderilen silahlar IŞİD'in ve El Nusra'nın eline geçti'

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin Libya’da yaşanan gelişmelerin ele alınması ve Türkiye’nin Libya’daki rolünün masaya yatırılması amacıyla verdiği genel görüşme önergesinin görüşülmesi sırasında yapılan tartışmalarda CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’ün yaptığı bir açıklama dikkat çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, “Libya’ya gönderilen silahların IŞİD, El Kaide unsurlarının eline geçtiği, Mali, Nijer, Nijerya ve Çad’a transfer edildiğine ilişkin raporlar elimizde mevcuttur.” dedi.

Libya’ya Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında devrilmesinden sonra istikrar, huzur ve barışa kavuşamadığını belirterek, dışarıdan desteklenin güçlerin de etkisiyle birkaç parçaya bölünen ülkede çatışmaların sürdüğünü söyledi. Türkiye’nin taraf tuttuğunu kaydeden Çeviköz, şöyle konuştu:

“Türkiye, Suriye, Mısır ve Sudan’da olduğu gibi Libya’daki çatışmalarda da taraf tutmakta, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni ve ona yakın radikal güçleri silah, zırhlı araç ve insansız hava aracı göndererek desteklemektedir. Kısacası, Türkiye Libya’daki savaşa vekil güçleri aracılığıyla müdahil olmakta, bu ülkede süren vekâlet savaşına resmen katılmaktadır. Bu durum, Tobruk’taki hükümeti destekleyen ve ülkenin doğusunu büyük oranda kontrol eden Mareşal Halife Hafter’in liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun büyük tepkisini çekmektedir. Gerilim o kadar tırmanmıştır ki Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü 28 Haziran 2019 tarihinde Libya’ya yaklaşan Türk gemi ve uçaklarının vurulacağını, Libya’daki Türk Silahlı Kuvvetleri varlığının ve Türk şirketlerinin hedef olacağını, Libya’dan Türkiye’ye uçuşların durdurulacağını, Libya’daki tüm Türk vatandaşlarının tutuklanacağını söyleyerek Türkiye’yi tehdit etmiştir. Bu tehdidin üzerinden çok zaman geçmeden Libya’da 6 vatandaşımızın ve bazı Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının tutuklandığı haberleri yayılmaya başlamıştır. 6 vatandaşımız serbest bırakılsa da TSK mensuplarının tutuklandığı haberleri yalanlanmışsa da bu gerilimin tarafımızca kabul edilemez olduğunun altını çizmek isteriz.”

Libya’daki savaşın uzamasının küresel ve bölgesel ölçekte olumsuz etkileri artıracağını vurgulayan Ünal Çeviköz, bu durumda IŞİD başta olmak üzere, El Kaide uzantılı örgütler güç kazanacağını ve mülteci akınlarının da şiddetleneceğini söyledi. Çeviköz, “Ayrıca, Libya’ya gönderilen silahların IŞİD, El Kaide unsurlarının eline geçtiği, Mali, Nijer, Nijerya ve Çad’a transfer edildiğine ilişkin raporlar elimizde mevcuttur. Türkiye’nin bu olumsuz gidişatta payının olmasını CHP olarak kabul etmemiz asla mümkün değildir. Türkiye’nin Libya konusunda BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir politika izlemesi, ülkedeki bölünmüşlüğü aşmak için yapıcı bir rol oynaması gerekir” dedi.

AKP’DEN ‘YANITSIZ’ YANIT…

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı AKP’li Emrullah İşler ise gönderilen silahların IŞİD ve El Nusra’nın eline geçtiği iddiasına ilişkin net bir açıklama yapmaktan kaçınırken Çeviköz’ün “Türkiye, bu savaşta Katar’la birlikte Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni ve ona yakın birtakım silahlı örgütleri destekleyerek taraf olmaktadır” dediğini vurgulayarak, “Bu ifadeyi aynen CHP’ye iade ediyorum, bu gerçek dışı bir ifadedir” dedi.

İşler, “Evet, biz meşru tarafın yanındayız, uluslararası toplumun desteklediği hükümeti destekliyoruz. Libya Siyasi Anlaşması’na göre uygun hareket ediyoruz, bunu bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum” diye konuştu.