Lavrov'dan Venezuela açıklaması: Askeri müdahale düşüncesinden vazgeçin

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lavrov'dan Venezuela açıklaması: Askeri müdahale düşüncesinden vazgeçin

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Venezuela’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Lavrov tüm ülkeleri Venezuela’ya yönelik askeri müdahale düşüncesinden vazgeçmeye çağırdı.

Sputnik’te yer alan habere göre, Cezayir Dışişleri Bakanı Abdellader Messahel ile görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Lavrov ”Bazı ülkelerden gelen askeri müdahalenin ihtimal dışı olmadığına dair sinyaller, özellikle endişe yaratıyor. Herkesi bu düşünceden tamamen vazgeçmeye çağırıyoruz” sözlerine yer verdi.

‘Krizde ABD’nin eli var’

Muhalefet lideri Juan Guaido’un kendisini geçici devlet başkanı ilan ettikten hemen sonra ABD’nin bunu tanıdığına dikkat çeken Lavrov, “Bu, ABD ve bazı Batılı ülkelerin Venezuela’daki krizde doğrudan eli olduğunu gösteriyor. Bildiğiniz gibi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan uzaklaştırmak için onu öldürmek de dahil çeşitli girişimler oldu” dedi.

Hiçbir kanıta sahip olmadan 2016 yılındaki başkanlık seçimlerine müdahale edildiğine dair paranoyak düşüncelere sahip ABD’nin diğer halkların kaderlerine müdahale ettiğini ve içişlerine bariz şekilde karıştığını belirten Lavrov, ulusal çıkarlara öncelik vermesini umduğu Venezuela muhalefetini başkasının kirli ve suç teşkil eden oyununda yer almamaya davet etti.

Lavrov, Anayasa uygun hareket edilmesi ve Venezuela halkının ülkenin kaderini tayin etme hakkına saygı duyulması gerektiğini ifade ederek “Uluslararası toplum, ulusal diyalog kurulması için gereken koşulları oluşturmalı. Ancak buna şiddet ve hükümeti güç kullanarak devirme çağrıları eşlik etmemeli. Venezuela’daki tarafların ulusal çıkarlar temelinde diyalog kurmasını sağlayacak koşulların sağlanmasına katkı sunmaya hazırız” açıklamasında bulundu.