Küresel kapitalizm su krizinin farkına vardı

Dünya Ekonomik Forumu 2019 yılı Küresel Risk Raporu'na göre, mevcut su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, artan dünya nüfusu ve iklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanacak su krizi geleceğin önemli sorunlarından biri. Rapor, yakın gelecekte su talebinin arzı aşacağını belirtiyor.

Küresel kapitalizm su krizinin farkına vardı

Dünya Ekonomik Forumu 2019 yılı Küresel Risk Raporu’na göre, mevcut su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, artan dünya nüfusu ve iklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanacak su krizi geleceğin önemli sorunlarından biri. Rapor, yakın gelecekte su talebinin arzı aşacağını belirtiyor.

Su krizi, en büyük etkiye sahip küresel risklerden biri olarak görülüyor. Uzmanlar dünyadaki su kaynaklarının ‘sonsuz’ olmadığını, yakın gelecekte tükeneceğini söylüyor. Tüketim alışkanlarımız gün geçtikçe su krizine biraz daha yaklaştırıyor: İçtiğimiz bir fincan kahve 140 litre, bir burger 2400 litre su harcanmasına neden oluyor.

Euronews’in haberinde, Dünya Ekonomik Forumu 2019 yılı Küresel Risk Raporu’na göre, mevcut su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, artan dünya nüfusu ve iklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanacak su krizi geleceğin önemli sorunlarından biri. Rapor, yakın gelecekte su talebinin arzı aşacağını belirtiyor.

 

BİR BURGER İÇİ 2400 LİTRE, BİR FİNCAN KAHVE İÇİ 140 LİTRE SU GEREKİYOR

Yiyip içtiğimizden ne giydiğimize kadar birçok alışkanlığımız su kaynaklarının kullanımını etkiliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, bir fincan kahve için, tohumu toprağa ekildikten önümüze gelene kadar toplam 140 litre su harcanıyor.

Tarım ve hayvancılık, dünya genelinde var olan suyun yüzde 70’inin kullanıldığı alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Et ve kümes hayvancılığıysa en çok su talep eden üretim sektörü. Bir kilo sığır eti için ortalama 15 bin 400 litre su gerekiyor. Bu suyun büyük çoğunluğuysa hayvan yemi üretmek için kullanılıyor.
Sadece gıda değil, giyim sektöründe de ayda tonlarca litre su harcanıyor: Basit bir t-shirt için 2 bin 720 litre, bir adet kot pantalonu üretmek içinse yaklaşık 10 bin litre su gerekiyor.