Küba'dan Venezuela'ya olası emperyalist saldırganlık tehdidine kınama ve mücadele çağrısı

Küba, Venezuela'ya olası emperyalist saldırganlık tehdidini kınadı.

Küba'dan Venezuela'ya olası emperyalist saldırganlık tehdidine kınama ve mücadele çağrısı

Küba Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Venezuela’ya karşı askeri gücün kullanılmasını öngören Amerika Birleşik Devletleri Karşılıklı Yardım Antlaşması’nı (IRAT) harekete geçirme konusundaki kararını kınadı ve ‘utanç verici’ olarak niteledi.

Küba Komünist Partisi’nin yayın organı Granma‘da dün yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bolivarcı Venuzuela Cumhuriyeti’nin barışa ve güvenliğe, yarım kürede tehdit olduğu ön kabulüne dayanan çağrıyı Küba Dışişleri Bakanlığı reddetti. Esasen, ABD tarafından uygulanan Monroe Doktrini; Venezuela’ya karşı düşmanlık, bu anlaşmanın uygulanması bölgedeki barışa ve bölgenin güvenliğini tehlikeye atan bir sonuç verecektir.”

“Saygınlığını yitirmiş Amerikan Devletleri Teşkilatı, bir grup onurlu ulusun açıkça karşı çıktığı  bu zorbalığın tekrar üretme aracıdır.”

KARARI REDDEDİYORUZ

“Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgeye müdahalesini ve agresifliğini meşrulaştıran, Latin Amerika ve Karayipler’e çok fazla acı ve ölüm getiren IRAT’a çağrı yapmak,  meşru Nicolas Maduro Hükümetini güç kullanarak devirmeye sebep olacak bir durumu provoke etmektir. Aynı zamanda  Uluslararası Hukukun ve Latin Amerika ve Karayipler’in  Barış Bölgesi olarak ilanının aşikar bir şekilde ihlal edilmesidir.

Bu kararı redderek, Dışişleri Bakanlığı, Amerikamızın halklarını; hükümetlerini ve dünyayı suni yasal çevreve yoluyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyet’inin iç işlerine müdahele eden ve kabul edilemez  girişime karalı bir biçimde karşı olmaya çağrıyor.”