Küba'dan ABD yaptırımlarına yanıt: Teslim olmayacağız

'Acizliğin ve ahlaki bozulmanın tezahürü' olarak nitelenen yaptırımlara karşı "Teslim olmayacağız ve etkili bir yanıt vereceğiz" yanıtı verildi.

Küba'dan ABD yaptırımlarına yanıt: Teslim olmayacağız

ABD Ticaret Bakanlığı, Küba halkının ticari uçaklara ve bazı ABD malların erişimini kapsayan yaptırım açıklamasında bulunmuş; mevcut yaptırımları genişleteceğini duyurmuştu.

Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel’den ABD’nin yaptırımları sıklaştırma kararına tepki geldi. ‘Acizliğin ve ahlaki bozulmanın tezahürü’ olarak nitelenen yaptırımlara karşı “Teslim olmayacağız ve etkili bir yanıt vereceğiz” yanıtı verildi.

Küba’ya yönelik ekonomik yaptırımların daha da sıkılaşacağını açıklayan ABD Ticaret Bakanlığı, ada ülkesinin ticari uçaklara erişimini kısıtlayan yaptırımları devreye soktuğunu duyurdu.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Bermudez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yaptırım kararlarını değerlendirdi:

“ABD, Küba’ya yönelik ablukayı sıkılaştıran yeni tedbirler aldığını duyurdu. Bu eylem; acizlik, ahlaki bozulma ve emperyal kibrin tezahürüdür. Bu şiddetle reddettiğimiz insanlık dışı, acımasız, haksız ve soykırım teşkil eden bir eylemdir. Teslim olmayacağız ve etkili bir yanıt vereceğiz.”

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Küba devletine ait havayollarına uçak kiralamaları için verilen mevcut lisansları iptal ediyoruz ve gelecekteki uçak kiralama başvurularını reddedeceğiz” denilmişti.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, açıklamasında “Ticaret Bakanlığı’nın bu eylemi Küba rejimine, iç ve dışta yıkıcı davranışlarını derhal durdurmaları gerektiği yönünde bir kez daha açık bir mesaj gönderdi” ifadelerini kullanmıştı.