Kremlin'den S-400 açıklaması

Rusya savunma sanayi yetkilileri, Türkiye için üretilen S-400 sistemi parçalarının ilk partisinin bu ay içerisinde gönderileceğini söyledi. Ancak net bir tarih verilmiş değil.

Kremlin'den S-400 açıklaması

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya yapımı S-400 hava savunma sisteminin ilk parçalarının, Türkiye’ye sevk edilmek üzere pazar günü uçaklara yükleneceği haberlerinin doğru olup olmadığı sorulunca, söz konusu sistemin gönderimine ilişkin yapılan anlaşmanın şartlarının plana göre yerine getirilmekte olduğunu söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre; S-400 sisteminin ilk bataryasının parçalarının Türkiye’ye sevk edilmek üzere Rusya’daki bir askeri havaalanında uçaklara yükleneceği ve ileriki günlerde de gideceği yere ulaşmış olacağı yönündeki haber, Kremlin Sözcüsü Peskov’a soruldu.

Söz konusu haberi doğrulaması istenince Peskov, “Kremlin Sözcüsü olarak şunu doğrulayabilirim ki S-400 anlaşmasının şartları, aynı planlandığı şekilde yerine getiriliyor” dedi.

Rusya’nın savunma sanayi yetkilileri, Türkiye için üretilen S-400 sistemi parçalarının ilk partisinin bu ay içerisinde gönderileceğini söylüyor, ancak net bir tarih verilmiş değil.

Kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden birisi olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.

Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

ABD’nin açık yaptırım tehditlerine rağmen sevk edilmeleri hâlinde, Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak.

Türkiye’nin Rusya’dan dört adet S-400 bataryası almasını öngören anlaşmanın değerinin 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.