Koton'la sömürüyü 'sor-al': Hakkını arayan işçiler işten atılıyor

Giyim sektörünün önde firmalarından Koton'da işçilerin sendikalaşma hakkını kullanmasına karşı işten atma dalgası başladı.

Koton'la sömürüyü 'sor-al': Hakkını arayan işçiler işten atılıyor

Krizin etkisinin yoğun hissedildiği perakende ve ticaret sektörünün bir alt kolu mağazacılık sektöründe işçilerin hak arama mücadelesi patronların engeliyle karşılaşıyor.

İşten atma ve mobbing ile tehdit edilen pek çok işçi durumdan şikayet ederken, Koton mağazalarında bu durumu ayyuka çıkmış durumda. Koton mağazalarında sendikalaşma mücadelesi veren ve hakkını arayan emekçiler mağaza müdürleri tarafından tehdit ile karşılaşırken, hakkını arayan işçiler mağaza müdürleri tarafından işten atma tehdidi ile karşı karşıya kalıyor.

ÖNCÜ İŞÇİLERE İŞTEN ATMA TEHDİDİ

İşçilerin örgütlenme isteğine karşı işveren merkezli bir “sendikalaşma hamlesi” gelirken, işçilerin duruma tepki gösterdiği biliniyor. Tepkili işçilerin mağaza müdürleri aracılığıyla tek tek tespit edilip işten atılmaya başlandığı aktarılıyor.

Manifesto‘ya ulaşan işçiler, çok sayıda kişinin tehdit edildiğini ve mağaza müdürlerinin elinde “işten çıkartma” listesinin bulunduğunu belirtti.

REKLAMA PARA VAR, İŞÇİYE YOK

Koton işçileri, uzun çalışma saatlerinden yakınırken, özellikle işyerinde “tatil hakkının” ve “ücretlerin” arttırılmasını istiyorlar. Bir süre önce oyuncu Bensu Soral ile büyük bir reklam kampanyası başlatan Koton, söz konusu işçilerin talepleri olunca sektörün daralma eğilimi taşıdığı bahanesine sığınıyor.

SARI SENDİKALAR AĞIRLIĞINI ARTTIRMANIN PEŞİNDE

Mağazacılık alt kolunda bir süredir Türk-İş merkezli Koop-İş sendikasının örgütlenme çalışması yaptığı dikkat çekerken, Türk-iş sendikaları arasında bu alanda yoğun bir rekabet yaşanıyor.  H&M işçilerinin yarattığı dalga ile büyük tekstil firmalarının mağaza bölümlerinde örgütlenme faaliyetleri hız kazanırken, bu alanda sarı sendikaların ağırlık oluşturma çabaları dikkat çekiyor. Sektördeki büyük potansiyeli “keşfeden” sarı sendikalar, milyonlarca liralık aidat geliri elde etmenin peşinde koşuyor.

SÖMÜRÜNÜN UNUTULAN YÜZLERİ: AVM İŞÇİLERİ

Uzun çalışma saatlerine, düşük ücretlere ve güvencesiz çalıştırmaya maruz kalan AVM işçileri, krizin etkisiyle birlikte patronların sert müdahalesine maruz kalıyor. Özellikle çalışma saatlerinin 12 saate varabildiği sektörde, ortalama maaşlar 2200 lira civarında seyrediyor. AVM işçilerinin önemli bir çoğunluğu asgari ücret seviyesinde çalıştırılırken, “satış hedefi” altında yoğun bir sömürüye maruz kalıyorlar.

AVM çalışanları çalışma saatlerinin 8 saate çekilmesini talep ederken, özellikle sektörde iki günlük tatil hakkı talebi ile ücretlerin arttırılması talebi dikkat çekiyor. Yoğun bir genç nüfusun çalıştığı sektörde, yeni tür örgütlenme deneyimleri hem işçilere moral veriyor, hem de cesaretlendiriyor. Klasik sendikal anlayışın sınırlarına hapsedilme olasılığının bulunmadığı sektörde, bu yeni örgütlenme deneyimleri diğer sektör işçileri için de önemli bir deneyimi taşıyor.