Koton'dan 'iyileştirme' açıklaması, işçilerden 'direniş' yanıtı

Koton’dan işçilerin bazı talepleri kabul edildiği yönünde açıklama geldi. Firma, işten attığı işçilere dair bir açıklama yapmadı.

Koton'dan 'iyileştirme' açıklaması, işçilerden 'direniş' yanıtı

Giyim sektörünün önde gelen firmalarından, 6 bin 500 kişinin çalıştığı Koton’da çok sayıda işçi sendikalaşma hakkını kullandığı için işten çıkarılmıştı.

Sendikalaşma çalışmalarının önüne geçmek için yaklaşık 50 çalışanının işine Genel Merkez talimatıyla son veren Koton’da işçilerin bazı talepleri kabul edildiği yönünde açıklama geldi. Firma, işten attığı işçilere dair bir açıklama yapmadı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama Türkiye Kooperatif, Ticaret, Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (KOOP-İŞ), Koton’un yayımladığı duyuruyla, ‘standart vardiya uygulamasına geçildiği, 10 lira olarak belirlenen yemek ücretlerinin 2020 yılının ilk gününden itibaren iyileştirileceği, primlerde sayım eksiği uygulamasının kaldırılacağı’nı duyurduğunu açıkladı.

Koton’un bu tavrının sendikal örgütlenme ile işçilerin mücadelesiyle ortaya çıktığının belirtildiği açıklamada, işten çıkarılan işçilerin işe iadesi gerçekleşene dek mücadelenin devam edeceği duyuruldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Buradan işvereni bir kez daha uyarıyor, yanlışından vazgeçmeye, işten çıkardığı arkadaşlarımızı işe geri almaya ve sorunların çözümü için sendikamızla diyalog kurmaya davet ediyoruz. Aksi halde tüm Türkiye’de aynı anda başlattığımız mücadelelerimiz basın açıklamaları ve diğer demokratik yollarla, artarak devam edecektir.”

Sendika, “sendikamıza üye olduğu için işten çıkarılan işçileri tekrar işe başlatmazsa, buna karşı tavrımız çok sert olacaktır” açıklaması yapmıştı. İşçilerin çağrısı ise şöyle: