Komünist Şair Nâzım Hikmet’in en sevdiği restoran kapatıldı

Moskova, Sovyet anısı taşıyan 90 yıllık tarihi mekana veda etti.

Komünist Şair Nâzım Hikmet’in en sevdiği restoran kapatıldı

Sovyet Birliği lideri Joseph Stalin döneminde Sovyet Güvenlik Sekreterliği yapan Lavrentiy Beria tarafından kurulan ‘Aragvi’ isimli tarihi mekanın kapatıldığı iddia edildi.

SSCB dönemi boyunca önemli bir yer tutmuş olan Moskova’daki tarihi restoran, aynı zamanda Stalin ile Churchill’in buluştukları rivayet edilen de bir mekandı.

Moskova’da Tverskaya Caddesi’ndeki belediye binasının karşısında, Dolga Ruki heykelinin yanı başında bulunan ve 90. yılını geride bırakan ‘Aragvi’nin faaliyetine son verildiği iddia edildi.

Kapanan restoranın mülk sahibi, Rusya Ordusu Birliği isimli dernek olarak gözükürken; mülk sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlık ve sürekli zarar edildiği iddiası üzerine, işletmeci pozisyonunda bulunan ve Rusya’nın en büyük gayrımenkul yatırımlarıyla adını duyuran Taşir adlı şirket, restoranın faaliyetine son verdi.

SSCB döneminde açılan Gürcü restoranı Aragvi, Komünist Şair Nâzım Hikmet’in de en sevdiği restoranlardan biri olarak biliniyordu. Aragvi, Stalin’den Nâzım’a pek çok siyasi ve sanatçıya ev sahipliği yapması ile tanınıyordu.

Turkrus.com sitesinin haberine göre, restoranın kapanması Rusya’da yankı uyandırdı. Tarihi binanın ‘restore edilerek’ eski kimliğinin tamamen yok edilmesi de bu kararın alınmasına sebep olarak gösteriliyor.

Moskova böylece Sovyetler Birliği anısını taşıyan bir “simge” mekanıyla daha vedalaşmış oldu.