Komünist Başkan'dan Dersim'e kayyım söylentilerine yanıt

Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu: Bu ülkedeki demokrasi ve özgürlüklerin, insanların yaşamının daha iyi hale gelmesi için elimizden geleni yapacağız

Komünist Başkan'dan Dersim'e kayyım söylentilerine yanıt

Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu, HDP’li belediye başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyım atanmasının “demokrasi ve özgürlüklere darbe vuracağını” söyledi.

Aralarında Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar (Peri) Belediyesinin de bulunduğu 24 HDP’li belediyeye kayyım atanması ile ilgili Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, muhalefeti “gerekli tepkiyi göstermemekle” eleştirdi.

Rudaw‘da yer alan habere göre Başkan Maçoğlu, “Aslında demokrasisi gelişmiş ülkelerde halkın seçtiklerini halkın iradeleştirdiklerini siyasal bir karar ile görevden almak o toplumun vicdanında çok büyük bir yara açar. Bu anlamda demokratik zeminde siyaset yürütenlerin görevden alınmasını doğru bulmayız. Bunun hukuksuz olarak değerlendiririz. Bundan kaynaklı da bizler bu tür durumlarda hukuksuzluğun karşısında durmak, ona karşı mücadele etmek ve bu ülkede hukukun herkese lazım olacağı kaygısıyla da bu mücadelenin bir parçası olmak ve destek olmak için çalışmamızı sürdürüyoruz. Bu amaçla bizler yaşadığımız bu ülkede haklın iradeleştirdiklerini görevden alınmasını doğru bulmayız ve bunu hukuka uygun olarak da görmeyiz”dedi.

“DEMOKRASİYE VE MUHALEFETE ZARAR”

Belediyelere kayyım atanmasının “demokrasiye ve muhalefete zarar verdiğini” ifade eden Maçoğlu, “Sadece bizim gibi gerçekten de sosyalistlerin ve demokrasi mücadelesi verenlerin değil tersine bu ülkedeki bütün insanların, bütün siyaset yapanların geniş kapsamlı bütün muhalefetin buna dair sözünün olması gerektiğini düşünüyoruz. Nerede olursa olsun bu ülkede ya da bu ülkenin dışında, yani halkın seçtiklerin görevden alınması esas olarak da bu demokrasinin yavaş yavaş daralması anlamına gelecek ki bu da o ülkedeki gün geldiğinde onlara da sıra geleceğini gün geldiğinde onlarında işin içerisine konulacağına dair şüphem yok. Mutlaka böyle olacak” diye konuştu

HDP’li belediyelere atanan kayyımlar karşısında her kesimin “demokratik tepkisini” ortaya koyması gerektiğini dile getiren Maçoğlu sözlerine şunları ekledi:

“31 Mart ve sonrasında CHP ve HDP’nin yerel seçimlerde birbirine destek verdiğini gözönünde bulundurarak, muhalefet olarak özellikle CHP’nin bu duruma karşı bir tepkisinin olmaması hakikaten şaşırılacak bir durum. Burada da bizim şehrimizde de bir beldenin belediye başkanı görevden alındı. Sadece oraya gidip bir geçmiş olsun demekle bunun olunmayacağını hepimizin bilmesi gerekiyor. Muhalefet aslında demokrasi adına bir belediye başkanını savunurken aslında o ülkenin demokrasisini savunuyor, o ülkedeki demokrasinin gelişmesini savunuyor. Biz bu ülkede gerçekten yaşamın, huzurun daha da iyi olması için mücadele ediyoruz. Yani çocuklarımızın geleceği için mücadele ediyoruz. Bu ülkenin bütün halkları, sınıfları ve bütün kurumları için mücadele ediyoruz. Yoksa bir belediye başkanını korumak ya da bir belediye başkanını savunmak meselesi değil. Bu demokrasinin bir parçası sadece, ben muhalefetin özellikle bu konuya sahip çıkmamasını ve destek vermemesini çok doğru bulmuyorum.”

Demokratik zeminde siyaset yürüten bütün kurumlara sahip çıkacaklarını ve destek vereceklerini söyleyen Maçoğlu, “Muhalefeti olmayan ülkelerin demokrasisi de gelişmez. Biz demokrasi mücadelesini savunuyoruz. Esas mücadele yöntemimiz bu ve yasal zeminde siyaset yapan bütün demokratik kurumların desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yapılanlara karşı çıkmak lazım, bizim bu anlamıyla şu kaygımız yok, biz yasal zeminde siyaset yürüttüğümüz sürece mücadelemizi burada olsak yapacağız, başka yerde de olsak yapacağız” diye konuştu.

“ÜLKENİN VE ÇOCUKLARIN GELECEĞİNE DAİR KAYGI DUYUYORUM”

Dersim Belediyesine de kayyum atanacağı yönündeki söylentilerin çok dillendirdiğine ilişkin de konuşan Maçoğlu, şöyle devam etti:

“Bu süreçte şu soruyu bize soruyorlar, ‘size de mi yönelecekler?’ Bunun hiçbir önemi yok, yönelebilirler de alabilirler de, alınmayabiliriz de. Bunu bilmeyiz biz. Son dakikasına kadar bu halka hizmet etmek için çaba harcayacağız, son dakikasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Burada sürdüreceğiz, buranın dışında da sürdüreceğiz. Çünkü hepimiz zaten 3 yıl ya da 5 yıl süre için geldik buraya, buradan sonra da hayatın devam edeceğini hepimiz biliyoruz. Bu amaçla ben daha çok bireylerin içine düşeceği ya da onun yaşadığı duruma değil ülkenin geleceğine dair ülkenin ve çocuklarımızın geleceğine ve yaşamına dair kaygılar taşıyorum. Bu anlamıyla mücadelemize herhangi bir kaygı duymadan devam edeceğiz. Bu ülkedeki demokrasi ve özgürlüklerin, insanların yaşamının daha iyi hale gelmesi için elimizden geleni yapacağız.”

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin kazandığı ve aralarında Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu 24 belediyeye Türkiye İçişleri Bakanlığınca kayyım atandı.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar(Peri) Belediyesi Başkanı Orhan Çelebi’de görevinden alınarak yerine kayyım atanmıştı.