Kocaeli Valiliği'nde Gebze Cezaevi'nde yaşanan polis saldırısına ilişkin açıklama

Kocaeli Valiliği, dün açlık grevindeki çocuklarına destek için Gebze Hapishanesi önünde nöbet tutmak isteyen annelere yönelik polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Kocaeli Valiliği'nde Gebze Cezaevi'nde yaşanan polis saldırısına ilişkin açıklama

Kocaeli Valiliği, dün açlık grevindeki çocuklarına destek için Gebze Hapishanesi önünde nöbet tutmak isteyen annelere polisin copla iterek saldırmasına ilişkin açıklamada bulunarak ‘yetki ve maksadını aşan güvenlik görevlileri hakkında gerekli inceleme ve soruşturma işlemi’ başlatıldığını duyurdu.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın Gebze’de yaşanan polis saldırısını meclis gündemine taşımasının ardından Kocaeli Valiliği olaya ilişkin açıklama yayımladı.

Valiliğin açıklaması şöyle:

”Kandıra İlçesinde bulunan T ve F Tipi Ceza İnfaz Kurumları ile Gebze ilçesinde bulunan Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda FETÖ/PDY, PKK, DAEŞ ve DHKP-C terör örgütü mensupları bulunmaktadır. Bu bölgelerde stant açma, toplantı ve gösteri yürüyüşü veya basın açıklaması adı altında provokatif eylemler yapılabileceği, yönünde ciddi istihbari bilgiler alınması sebebiyle;

Kandıra T ve F Tipi Ceza İnfaz Kurumları merkez olmak üzere 5 (beş) km yarıçapındaki alan ile Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun bulunduğu alan merkez olmak üzere 1 (bir) km yarıçaplı alan içerisinde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17 ve 22. maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesine istinaden her türlü ‘Açık ve kapalı toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, el ilanı dağıtma vb.’ eylem ve etkinlikler 18/10/2018 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.

19.04.2019 tarihinde yapılan eylemlere müdahale sırasında yetki ve maksadını aşan güvenlik görevlileri hakkında gerekli inceleme ve soruşturma işlemi başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

NE OLMUŞTU?

Açlık grevinde olan tutukluların aileleri, Gebze Cezaevi önünde oturma eylemi yapmak istedi. Polis, ailelere copla iterek ve hakaret ederek saldırdı. Ardından tazyikli su ile müdahalede bulundu. Ailelere yapılan saldırının görüntülerinin ortaya çıkmasıyla  tepkiler büyüdü.

HDP İstanbul İl Örgütü de sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ”Bu zulüm yanınıza kalmaz! Tecrite karşı açlık grevinde olan çocukları için, Gebze Cezaevi önünde nöbet eylemi gerçekleştiren annelere, polis hakaret ederek jopla saldırdı.
İnsanlıktan nasibini alamamış bir zihniyetin bu faşizan saldırısı kabul edilemez.” sözlerine yer verdi.