Koç Holding'den köyde jandarma desteğiyle hukuksuzluk

Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Pınar Gözü köyünde mahkeme kararına rağmen altın aranıyor. Koç Holding'e ait şirket, köylülerin tepkisine rağmen jandarmayı arkasına alarak faaliyetlerine başladı.

Koç Holding'den köyde jandarma desteğiyle hukuksuzluk

Sivas Kangal’a bağlı Pınargözü köyünde, Koç Holding’e bağlı Demir Export Madencilik tarafından başlatılan sondaj çalışması, ÇED raporlarında yapılan küçük değişikliklerle köyün 150 metre yakınına kadar geldi.

Küçük değişikliklerle mahkemenin durdurma kararının etrafından dolaştığı belirtilen şirketin hukuk tanımaz sondaj çalışmasına ilişkin olarak Bakırtepe Çevre Platformu’ndan Hüsnü Koçyıldız, yedi ay önce şirketin yine sondaj için geldiğini ancak köylülerin eylemleri neticesinde çalışmanın durdurulduğunu açıkladı.

Villa vaadiyle köylülerin kandırılmaya çalışıldığını söyleyen Koçyıldız, geçtiğimiz günlerde şirketin köylülerle toplantı yapmak istediğini söylerken “Geldiler toplantı yaptılar. ‘Bizim yaşam alanımıza müdahale ediyorsunuz. 1956’dan köyümüze 2-2,5 km uzaklıkta demir maden işletiyorsunuz. Bizi sürekli mağdur ettiniz. 1 yıl boyunca bize arsenikli su içirdiniz’ dedik” ifadesini kullandı.

“ALBAY, TEĞMEN, TÜM ASKERLER ORADA”

Sendika.Org’a konuşan Koçyıldız maden şirketinin bölgedeki faaliyetlerini şu cümlelerle aktardı:

Bakırtepe’de altın madeni açtılar. Orada rezerv bitti. Kayseri’den ve Nevşehir’den çıkardıkları madenleri burada ayrıştırıp eritiyorlardı. Orada ÇED raporu alamamışlar. Biz de dava açtık bunu engelledik. Bakırtepe maden sahasında da cevher bitti. Bakırtepe’nin karşısında da sondaj çalışması yaptılar. Oralarda da kendilerini tatmin edecek cevher bulamadılar. En son köyümüzün onların ölçümüne göre 172 metre bizim ölçümüze göre ise 70-90 metre yakınına kadar geldiler.

Dün (11 Kasım) muhtar ve köylülerle sondaj alanına gittiklerini aktaran Koçyıldız, “Albay, teğmen, jandarma tüm askerler orada. 3 kişi için 50-60 jandarma getirmişler. Biber gazıyla coplarla gelmişler. Burası benim yaşam alanım. Yollarımızı kestiler, her gün kullandığımız yollar kapatıldı, tarlama giden yolu kapattılar.” dedi.

“CHP’NİN OY DEPOSUYUZ AMA…”

Bölgenin Alevi köyü olduğunu dile getiren Koçyıldız, “CHP de bize sahip çıkmıyor. Biz CHP’nin oy deposuyuz. Sanki oy vermek zorundaymışız gibi ‘Aleviler mecbur bize oy verecekler’ diyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar. Ben bundan sonra mecbur değilim CHP’ye oy vermeye” dedi.