Koç Holding 2018'de 5,5 milyar TL net kâr elde etti, cirosunu yüzde 45 arttırdı

Türkiye'nin en büyük sermaye grubu Koç Holding, AKP iktidarının 16. yılında da kârlılığını arttırmaya devam etti.

Koç Holding 2018'de 5,5 milyar TL net kâr elde etti, cirosunu yüzde 45 arttırdı

Türkiye’nin en büyük sermaye grubu Koç Holding, AKP iktidarının 16. yılında da kârlılığını arttırmaya devam etti.

Koç Holding’in 2018 yılı konsolide cirosu geçen yıla göre yaklaşık yüzde 45 artışla 143,2 milyar TL, ana ortaklık payı net dönem kârı ise yine geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 10 artışla 5,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Grubun 2018 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, 2018’in “ekonomik ve politik belirsizlikler nedeniyle küresel ölçekte pek çok zorlukla karşılaşılan bir sene olduğu”na dikkat çekerken.  “2018’de piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, büyüme, kârlılık ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik. Dengeli portföy yapımız, güçlü ihracat performansımız, etkin bilanço ve risk yönetimi anlayışımız finansal sonuçlarımıza olumlu olarak yansıdı. 2018 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

“ÖZELLEŞTİRME İHALELERİNİ ALDIK, HIZ KESMEDİK”

Koç Topluluğu’nun geçmişten bugüne “Ülkem varsa ben de varım” diyerek yatırım yapmaya devam ettiğini öne süren Levent Çakıroğlu, “2018 yılındaki 9 milyar TL’lik kombine yatırımla, son 5 senedeki toplam yatırımlarımız 37 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamalarının yaklaşık yüzde 11’ini gerçekleştirerek yurt dışında ve yurt içinde rekabetçiliğimizi artırdık, teknoloji gücümüzü ve markalarımızın değerini yükselttik, birçok yenilikçi ürün ve hizmeti hayata geçirdik” dedi.

Levent Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Sene içinde Yapı Kredi’nin sermayesini 4,1 milyar TL artırarak Türkiye’deki son 10 yılın en büyük bedelli sermaye artırımlarından birini başarılı bir şekilde tamamladık. 2019’un Ocak ayında da Yapı Kredi yurtdışı piyasalarda 650 milyon dolarlık ilave ana sermaye niteliğine sahip tahvil ihracını gerçekleştirdi. Ayrıca, enerji üretim şirketimiz Entek, Eylül 2017’de Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santrallerinin özelleştirilmesi ihalesinde 1,3 Milyar TL’lik en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı ve Mart 2018’de gerekli süreçlerin tamamlanması sonrasında santralleri devralarak işletmeye başladı. Bu gelişmeler hem bizim hem de yurtdışındaki yatırımcıların ülkemize duyduğu güvenin somut göstergeleridir.”

Koç Holding, geçen yıl ise konsolide bazda toplam 99 milyar lira gelir elde ederken, ana ortaklık payı olarak 4,9 milyar lira net dönem kârı gerçekleştirmişti.