Kırk yıllık kâni, olur mu yani: Erdoğan 'silüeti bozan, estetik değeri olmayan' projelere izin vermeyecekmiş

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ankara'daki aday tanıtım toplantısında, onyıllardır şehirlerde süren yıkım ve rant politikalarının sorumlusu kendileri değilmiş gibi "silüeti bozmayan projeler" vaat etti.

Kırk yıllık kâni, olur mu yani: Erdoğan 'silüeti bozan, estetik değeri olmayan' projelere izin vermeyecekmiş

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlenen toplantıda AKP’nin 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerle ilgili “manifesto”sunu açıkladı.

Erdoğan “Her birinin kendi hikayesi olan şehirlerimizin siluetini bozan, estetik değeri olmayan, kültür varlığımıza katkıda bulunmayan projelere kesinlikle izin vermeyeceğiz.” dedi.

Ankara ve İstanbul’da yaklaşık çeyrek asır olmak üzere yönetimlerinde oldukları çok sayıda şehri yıllardır rant ve ihale belediyeciliği anlayışıyla sermayenin hizmetine sunup betona boğan AKP iktidarı ortadayken, Erdoğan’ın “estetik”ten ve “kültür varlığı”ndan söz etmesi kötü bir espriden öteye geçemedi.

Erdoğan’ın açıkladığı 11 maddelik “seçim manifestosu”nda şunlar yer aldı:

Şehir Planları: Uzun vadeli ihtiyaçları gözeten ve hakkaniyete uygun yöntemler takip edeceğiz. İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine kesinlikle geçit vermeyeceğiz.

Altyapı ve Ulaşım: Önümüzdeki dönemde, içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, doğalgaz, enerji ve iletişim hatları gibi temel altyapı sorunları tamamen çözülmemiş hiçbir şehrimizi bırakmayacağız. AK Partili olmayan belediyelerde de altyapı eksiklerinin tamamlanması çalışmalarını yakından takip edeceğiz.

Kentsel Dönüşüm: Projeleri, şehirlerimizi hem deprem riskinden, hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya dönük olarak geliştireceğiz. Tek tip kentsel dönüşüm uygulamaları yerine, bölgenin ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gözeten çözümler üreteceğiz.

Benzersiz Şehirler: Her şehrin kendi coğrafyasına, iklimine, tabiatına, tarih ve insan dokusuna, büyüme alanlarına uygun gelişme modelleri hazırlayacağız. Her birinin kendi hikayesi olan şehirlerimizin siluetini bozan, estetik değeri olmayan, kültür varlığımıza katkıda bulunmayan projelere kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Akıllı Şehirler: Belediye hizmetlerine erişimden, ulaşımın, enerjinin, binaların ve cihazların yönetimine kadar insanlarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak tüm akıllı şehir uygulamalarını destekleyeceğiz.

Çevreye Saygılı Şehirler: Tabiat içinde, canlı veya cansız tüm varlıklarla birlikte uyum içinde bir hayat sürdürebilmemizi sağlayacağız. Sıfır Atık Projesini her kurumumuzda, her evimizde hayata geçireceğiz.

Sosyal Belediyecilik: Erişilemeyen, yardım eli uzatılmayan, hizmet götürülmeyen hiçbir kesim bırakmayacak, kimsesizlerin kimsesi olacağız. İnsana hizmet üreten belediyecilik yapacak, şehirleri imar ederken nesilleri ihmal etmeyeceğiz.

Yatay Şehirleşme: Her şehrimizde pilot uygulamayla başlayıp, zaman içinde genişleterek, yatay şehirleşme modelimizi ülkemizin her yerine yaygınlaştıracağız. Kentsel dönüşüm alanları ile yeni imara açılan bölgelerde, bu modele öncelik vereceğiz.

Halkla Birlikte Yönetim: Belediye faaliyetleriyle ilgili kararlara, şehir sakinlerinin, özellikle de muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının en üst seviyede katılımını temin edeceğiz. Belediyemizden hizmet alan vatandaşlarımız için bir “Şehirli Hakları” bildirgesi hazırlayacağız. Belediye sınırları içinde yaşayan herkesin katılımıyla toplanacak Şehir Meclislerinde, önemli kararları ortak akıl ile alacağız.

Tasarruf ve Şeffaflık: Hangi kaynaktan gelirse gelsin belediye bütçesine giren her kuruşta yetiminden gazisine, işçisinden yaşlısına herkesin hakkı olduğunu aklımızdan asla çıkarmayacağız. Belediyelerimizde hakka, adalete, maşeri vicdana, hukuka aykırı davranan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız.

Değer Üreten Şehirler: Bunun için şehirlerimizi gayrimenkul odaklı zenginleşme aracı olmaktan çıkartıp, insanın kültürel ve ekonomik üretkenliğinden kaynaklanan katma değerle güçlenen mekânlar haline getireceğiz.