'Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü' raporları ve delilleri gizliyor

Doğu Guta’ya gönderilen 48 kişilik ekipten bir uzman, araştırmacıların bulduğu kimyasal madde seviyesi ile geçici rapor ve sonuç raporundaki ifadelerin birbirini tutmadığını ve araştırmacıların raporlarının komisyonun yönetimini rahatsız ettiğini açıkladı.

'Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü' raporları ve delilleri gizliyor
HABER MERKEZİ

Şam yakınlarında bulunan Duma şehrinde cihatçıların kimyasal silah kullandığına yönelik iddiaları geçen yıl Nisan ayında basında gündeme oturmuştu. 7 Nisan 2018’de Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine yönelik saldırıda iddiaya göre kimyasal silah kullanılmış, emperyalist ülkeler (Fransa, ABD, İngiltere) en az 40 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan yine Suriye hükümetini sorumlu tutmuştu. ABD, Fransa ve İngiltere bu saldırının ardından ülkedeki kimyasal silah tesislerine misilleme saldırıları düzenlemişti.

Hava saldırılarının büyük bir çoğunluğu (100 füzeden 73’ü) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden kalma S-125, S-200, Buk ve Kvadrat gibi 30 yıllık hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıklanmıştı.

Tüm bunlar yaşanırken Suriye Devleti’nin kimyasal silah kullanıp kullanmadığını Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) teyit etmeye başlamıştı. Doğu Guta’ya gönderilen 48 kişilik ekipten bir uzman, araştırmacıların bulduğu kimyasal madde seviyesi ile geçici rapor ve sonuç raporundaki ifadelerin birbirini tutmadığını ve araştırmacıların raporlarının komisyonun yönetimini rahatsız ettiğini açıkladı.

İsminin açıklanmasını güvenlik sebebiyle istemeyen uzman takma isim olarak Alex’i kullanıyor. Brüksel’de aralarında silahsızlanma, uluslararası hukuk, askeri operasyonlar, tıp uzmanlarının bulunduğu bir ekiple buluştu (aralarında Eski BM Filistin raportörü Richard Falk, Britanya özel kuvvetleri eski komutanı John Holmes da bulunuyor.) Oturum New York merkezli muhbirleri destekleyen Destekleme Vakfı ( Courage Foundation) tarafından düzenlendi.

Alex’in ifadeleri şöyle: “Duma araştırma komisyonunun üyelerinin çoğunun, olay hakkında hazırlanan Geçici ve Sonuç raporu olmak üzere iki raporun bulgularının bilimsel olarak dayanıksızlaştırıldığını, prosedür olarak düzensiz ve muhtelemen sahte olacağını düşünüyorlar.”

İddiaya göre Duma Araştırma komisyonunun üyelerinin çoğunun bilgisi olmadan değiştirilen ve 22 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan geçici raporda bölgeden alınan kimyasal bulgularının düzeyleri ile raporda yayınlanan klorin maddesinin seviyesi uyuşmuyordu. Sonuç olarak uzmanların hazırladığı raporla resmi olarak yayınlanan rapor arasında çelişkiler vardı. Muhbir uzman, raporda belirtilen seviye ile çevreden alınan numunelerin “kombine oral kontraseptifler” (COCs) seviyesi birbiri ile ciddi oranda çeliştiğini iddia etti. Hatta bölgeden alınan numunelerin BM Sağlık Örgütü’nün içme suyunda, tricholophenol ve diğer COCs’ın bulunmasını önerdiği dozdan çok daha düşük bile olduğunu belirtti. Ve yayınlanan raporda bundan hiç bahsedilmemişti.

Raporun değiştirildiğini fark eden muhbir uzman aralarında Türk diplomat Ahmet Üzümcü’nün de bulunduğu Bob Fairweaher ve Sebatien Braha’nın direktörlüğe mail atmış. Sonrasında 4 Haziran’da rapor yayınlanmadan önce komitenin birçok üyesi yönetimin şefi Fairweather’ın ofisine davet edilmiş. Amerikan Devleti’nin hangi kurumunu temsil ettiğini açıkça belirtmeyen 3 Amerikalı yetkili “Suriye rejiminin kimsayal gaz saldırısı yaptığına dair üst kat ve alt katlarda (saldırının gerçekleştiği iddia edilen evlerde) olmak üzere binada 170 kilogramlık klorin bulduklarını” dair yönlendirme yapmaya çalışmış. Bunun üzerine uzmanlar, Amerikalı yetkililerin davet edilmesinin kuralların ihlali ve kabul edilemez bir baskı olduğu yönünde beyanları ile ofisi terk etmiş.

Mart 2019 yılında yayınlanan final raporunda kimyasal maddelerin seviyelerinin neden çıkarıldığı sorularına ise cevap alınamıyor. ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz haftalarda çekilme gündemi konuşulurken “bölgede kimsayal silah yok” itirafında bulunmuştu.

Kaynak: Jonathan Steele, Counter Punch, https://www.counterpunch.org/2019/11/15/the-opcw-and-douma-chemical-weapons-watchdog-accused-of-evidence-tampering-by-its-own-inspectors/