Kılıçdaroğlu'ndan sendikalara sitem: Ben isterdim ki onlar yapsınlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sendikalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'ndan sendikalara sitem: Ben isterdim ki onlar yapsınlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da Tez Koop İş Genel Kurulu’nda konuştu.

İşsizlik nedeniyle TBMM’nin duvarı önünde kendisini ateşe veren işçiye değinen Kılıçdaroğlu “Ben şunu beklerim, sendikacı arkadaşlar giderler, o işsiz arkadaşın kendisini yaktığı duvarın dibine birer karanfil koyarlar.” ifadelerine yer verdi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyle:

“Kayıtdışı çalışmayla mücadelenin tek bir yolu vardır: Sendikalaşma. Sendikalaşma ne yazık ki ülkemizde çok düşük. Bu 1980 darbesinin ürünüdür. Siz bir nevi kaymak tabaka sayılırsınız. Sendikanız var, TİS hakkınız var. Flormar işçileri ne yapsın, bir yıldır bekliyorlar. Burada bir nokta önemli, bir fabrika kapanırken, hak gaspı yaşarken diğerlerinden ses çıkmadı. Özelleştirmeler yapılırken ses çıkmadı. Bunda herkesin payı var.”

“Ben isterdim ki 3 konfederasyondan atağa kalksın. Bu hak talebinin karşılığı ne oluyor? Hapishane.”

“Kayıt dışı çalışma bir diğer sorun. Bu soruna en temel yanıt sendikalaşma ile verilir.Taşeron işçiler mücadeleden sonra kadroya alındılar. Emeklilik yaşı 65 oldu, vatandaş pirimini ödedi, çalışma süresini doldurdu. Emekli olacak yaşı bekleyeceksin diyor. Gidiyor patrona bana iş ver diyor patron sen yaşlısın diyor. Gidiyor devlete beni emekli et diyor, devlet yaşını bekleyeceksin diyor. Sorun geleceği görememekte.”

‘Kadroya geçmelerini biz sağladık’

“Taşeronlaşma, 21.yy’ın kölelik düzeni. Taşeronlaşmayı gündeme kim getirdi biz. Belediyelerimizde kadroya geçmelerini sağladık. Biz gündeme taşıdıkça gittiler kadro hakkı verdiler ama zam haklarını ellerinden aldılar. Bu konuda dava açtık, takipçisi olun.”

“Emeklilik yaşı 65 oldu, vatandaş pirimini ödedi, çalışma süresini doldurdu. Emekli olacak yaşı bekleyeceksin diyor. Gidiyor patrona bana iş ver diyor patron sen yaşlısın diyor. Gidiyor devlete beni emekli et diyor, devlet yaşını bekleyeceksin diyor. Sorun geleceği görememekte. O zaman aile yardımları sigortasından almalı ama bu sigorta dalı bunu uygulamıyor. Türkiye buna imza atmış. Niye talep etmiyoruz bunu. Bakanlar kurulu bunu 102 sayılı sözleşmeyi 1974’te uygulamaya koymuş. Bu talebin gür bir sesle ifade edilmesi lazım. Bu ülkede 21. yüzyılda 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin altında parayla geçinmeye çalışıyor. Sendikanın destek vermesi, sizin de emekli olma hakkınız var demesi lazım. Toplumun her kesimine sahip çıkmak zorundayız.”

‘Ben isterdim ki çıksın sendikalar söylesin’

“Asgari ücretin yarısının altında ücret alan 2 milyon 136 bin kişi var. Ben isyan ettim bin liranın altında emekli aylığı alan binlerce kişi vardır diye. Hayır diye inkar ettiler sonra baktılar ki bin liranın altında emekli aylığı alan binlerce kişi var. Sonra çıktılar bin liranın altında olmayacak diye açıklama yaptılar. Ben isterdim ki sendikalar çıksın söylesin.”

‘Ben sendikacı arkadaşların duvara karanfil koymalarını beklerdim’

“İşsiz sayısı 8 milyona dayandı.Bakın bu liste, çıkardım ama burada okumayacağım, işsizlik dolayısıyla kendisini yakanlar ve intihar edenlerin listesi. TBMM’nin duvarına gelip bir işçi kendisini yaktı. Çözüm bulun diye mektup yazdı. Ben şunu beklerim, sendikacı arkadaşlar giderler, o işsiz arkadaşın kendisini yaktığı duvarın dibine birer karanfil koyarlar.”

“Sorunumuz çok. Sayın Karamollaoğlu ifade etti; sorun akılla çözülür.”