Kılıçdaroğlu: Türkiye İhvan kardeşliğinden vazgeçmeli

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'ye 'İhvan kardeşliği'nden vazgeçip Mısır ve Suriye ile resmi görüşme yapılması çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu: Türkiye İhvan kardeşliğinden vazgeçmeli

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

DARBE GİRİŞİMİ: ŞEHİTLERİN KANI YERDE…

”15 Temmuz darbe girişimi kimden gelirse gelsin her zaman her yerde her ortamda darbecilere ve darbe girişimlerine karşı çıkacağız. Bugüne kadar Türkiye’de eğer demokrasi toparlanamamışsa bunun nedeni darbelerdir. Türkiye’nin demokratik güçlü bir anayasaya ihtiyacı var. Darbe dönemlerinde yapılan anayasalar topluma büyük acılar çektirmiştir. ”

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden hepimiz mağdur olduk. 251 şehidin kanlarının yerde kalmaması için bir büyük aydınlanmaya ihtiyacımız var. FETÖ’nün siyasi ayağı nerede bunun bilinmesine ihtiyacımız var. 251 şehidin kanı yerdedir. FETÖ’nün siyasi ayağının aydınlanması lazım. ‘

İki önemli aktör Meclis Araştırma Komisyonu’na gelmemiştir. Birisi MİT Müsteşarı’dır diğeri dönemin Genelkurmay Başkanı’dır. Soru şu; Neden bu iki önemli aktör TBMM Araştırma Komisyonu’na gönderilmemiştir? Neden engel olunmuştur? Eğer darbe girişiminde bulunanlara hukukun önünde hesap sorulmadıkça 251 şehidimizin kanı yerde kalır. Aydınlanması lazım.

20 TEMMUZ: SİVİL DARBE YAPILDI

20 Temmuz’da sivil darbe gerçekleştirildi OHAL ilan edildi. ‘Biz KHK’larla devleti yöneteceğiz.’ Onların ifadelerine göre at izi it izine karıştı. Binlerce masum insan hapishanelere tıkıldı.Darbe girişimi oldu üzerinden bir süre geçti baktık ki iktidar kanadının bazı kesimleri kişileri bir FETÖ borsasından söz etmeye başladılar. Parası dayısı olan dışarıya çıkıyor gariban içeride kalıyor. Gariban içeride parası arkası olan dışarıda.

‘FETTAH TAMİNCE: KAPAĞINI AÇAMIYORLAR…

Şimdi beni dinleyen AK Partili kardeşlerim ‘Çok insafsızlık yapıyorsun, bir örnek gösterebilir misiniz?’ diyecektir. Aynı örneği yeniden vereceğim. Fettah Tamince. Fettah Tamince MİT, MASAK raporu var. Tamince devletin protokolünde. Neden bu ayrıcalık sağlanıyor? Vicdan sahiplerine soruyorum. Şimdi STK’lar vardı FETÖ’ye ait. KHK ile bir kısmı kapatıldı. Tamince’nin bazen başkanı olduğu STK’lar vardı? Neden Tamince’ye hangi gerekçe ile soru sorulmuyor? Bu beyefendiye dokunan bile yok neden? Tamince ile ilgili onlarca ihbar var. Niye bir şey yapılmıyor? 17-25 Aralık’ı milat almışlardı. Tamince 17-25 Aralık’tan sonra Pensilvanya’ya gidip Gülen ile görüşen kişidir. ‘Gittim.’ Kimlerle gittin? ‘Hatırlamıyorum.’ Ne konuştun? ‘Bilmiyorum.’ Tokalaşıyorlar gönderiyorlar. Tamince, Türkiye’ye büyük ihtimalle kara para getiriyor. Erdoğan’ın avukatları savunuyor. Bu söylediklerimin tamamı dosyada var. Hâkim ve savcılar dosyanın kapağını açamıyor.

17-25’ten sonra Zaman gazetesinin hisselerini aldı devletin protokolüne oturtuldu. Ne hakim ne savcı dosyanın kapağını açamıyor.  Kim FETÖ’cü? Bunlar değil mi? Aynı menzile yürüyorlar zaten. Cambazlardan birisi düştü diğeri ipin üstünde oynuyor. Herkes yargılanabilir hiç itirazım yok. Alıyorsunuz nerede olduğunu kimse bilmiyor ailesi de bilmiyor. Bu doğru bir şey değil. Faili meçhullerin ülkesi olmak istemiyor Türkiye.”

ORTADOĞU: İHVAN KARDEŞLİĞİNDEN VAZGEÇİN…

Dış politika maceracı heveslerle yapılmaz. Dış politika ülkenin çıkarları üzerine inşa edilir, milli olmak zorundadır. Buradan yeni uyarılar yapmak istiyorum. İhvan kardeşliğinden vazgeçmesi gerekiyor. Türkiye’nin çıkarları her şeyin üzerinde. Mısır’la barışacaksın. Bu kavganın faturası ağır. Mısır’ın demokratikleşmesi için elimizden gelin yapmalıyız elbette. Bir milletle kavga edilmez. Neden büyükelçimiz yok. Suriye ile resmî görüşme yapılmalı. Neden dolaylı görüşüyorsunuz? Suriye’nin toprak bütünlüğü Türkiye için önemlidir.  Libya’ya silah göndermekten vazgeçin. Libya’dan ne istiyorsunuz? Aracı olmak varken, savaşı bitirmek varken düşmanlığı körüklüyorsunuz? Orta Doğu’da barış ve işbirliği teşkilatı kurulmalı.