Kılıçdaroğlu özelleştirmeleri akladı: TEKEL'i, Sümerbank'ı anlıyorum ama...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilip Katar'a satılmasına tepki gösterirken diğer özelleştirmeleri ise "anladığını" söyledi.

Kılıçdaroğlu özelleştirmeleri akladı: TEKEL'i, Sümerbank'ı anlıyorum ama...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’da bazı sendikalar ile patron temsilcilerinin de aralarında olduğu kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldi.

Kılıçıdaroğlu burada yaptığı konuşmada, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın Katar ortaklı BMC’ye satılmasını gündeme getirip tepki gösterirken, AKP’nin yaptığı diğer özelleştirmeleri “anladığını” söyledi. CHP lideri, “Fabrikaları sattın anladım, Sümerbank’ı sattın anladım, şeker fabrikaları sattın anladım, bez fabrikalarını sattın anladım, TEKEL’i sattın anladım ama silah fabrikasını satılmasını ben anlayamıyorum” dedi.

Yapılanın “milliyetçilik”le bağdaşmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Milliyetçilikse herşeyden önce kendi ordusuna kendi güvenlik güçlerine kendi insanına güvenecek. ” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“OSMANLI NİYE BATTI?”

Osmanlı İmparatorluğu niye battı? Üretimden koparıldığı için. Devası Osmanlı İmparatorluğu’nun parasını basacak bankası yoktu. Osmanlı bankası yabancılarındı. Bez üretemiyordu. Okuma yazma oranı, erkeklerde yüzde 10, kadınlarda binde 10. Adamlar fabrikalar kurdular, Köroğlu’nun dediği gibi delikli demir icat edildi, mertlik bozuldu. Devlet aklını kullanmayan bir toplumun gelişme şansı yoktur. Devlet aklını planlamayla kullanır. Gidin Hindistan’a Endonezya’ya, Avustralya’ya nereye giderseniz gidin, her devletin bir planlaması vardır. 2019’dayız Türkiye Cumhuriyeti’nin planı var mı? Plan yok. En son planımızın süresi 2018’de doldu. 2023’e kadar, 2071 diyorlar. Plan diyorlar, ne planı, neleri yapacağız 2070’e kadar. Lafla peynir gemisi yürümüyor arkadaşlar.

Dünya o kadar hızlı gelişiyor ki. O gelişime, değişime ayak uyduramazsanız bitti. Türkiye’nin üniversiteleri yeterli bilgi üretiyor mu? Kaçımız İran’ üniversitelerinin ürettiği bilgi Türkiye’yi geçti? Ne oldu da üniversitelerimiz bilgi üretmeyi kesti? Bilgiyi üretemezseniz katma değer üretemezsiniz. Hâlâ bunun farkında olmayan siyasetçilerimiz var.

“İNSANIN İÇİ ACIYOR”

Almanya en dominant ülkesi dünyanın. Neden? Üniversiteleri ayakta. Üniversite hocalarını attık dışarı. Birisi kalkacak farklı bir şey söyleyecek, oturup tartışacağız hangisi doğru, hangisi yanlış diye. Düşünmeyi yasakladılar. Bir kişi düşünecek herkes onu yapacak. Peki yanlış düşünürse ne yapacağız? Bir ülke üretirse beka sorunu olmaz. Tarımdan bizi kopardılar, üretimden Türkiye’yi kopardılar. Hayvancılık zaten ayrı… İnsanın içi acıyor. Dünyada marka olan Türk tütünü nerede Allah aşkına.

“KİN TOHUMLARI EKMEYE KİMİN HAKKI VAR”

“Siyaseti getirdik, toplumu ayrıştırmaya başladı. Siyaset hizmet yarışıdır. Neden kavga ediyoruz? Memleket düzlüğe nasıl çıkar, oturur tartışırız, ben onu anlarım. Bu topraklara kin tohumları ekmeye kimin hakkı var? Nasıl oldu da toplum bu kadar büyük bir ayrışmanın içine girdi. İşsizliği önlemenin tek yolu da üretmek. Herkes çalışacak. Herkese göre iş vardır, yeter ki planlama yap.

“ALİ COŞKUN’U ÇOK TAKDİR EDERDİM BAKANLIKTAN ALDILAR”

“Benim siyaseten çok takdir ettiğim bir kişi vardı. Bir dönem TOBB’un başkanlığını yaptı. Siyasete girdi Ak Parti’den, bakan oldu. Plan Bütçe Komisyonu’na geldiğinde kendisine bir soru sordum; ‘AVM’lerle ilgili bir düzenleme yapacak mısınız?’ ‘Yapacağım’dedi. Kanun tasarısını hazırladıklarını ve esnafın sorunlarını çözeceğini söyledi. Peki ne oldu? Ali Coşkun’u önce bakanlıktan aldılar. Sonra da siyasetin dışına ittiler. Sen misin esnafın sorunlarını dile getiren! Çok düzgün, belki de siyasete kazandırılması gereken insanlardan birisiydi. Doğruları söylediği için bir kenara atıldı. Bakın siyaseten benim karşımda birisi ancak doğru doğrudur. Kim doğru yapıyorsa ‘doğru’ diyeceğiz.

“MİLLİYETÇİLİKLE İLGİSİ YOK”

Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nı, bugünkü değeri 20 milyar dolar olan Tank Palet Fabrikası niye Katar ordusuna satıyoruz? Fabrikaları sattın anladım, Sümerbank’ı sattın anladım, şeker fabrikaları sattın anladım, bez fabrikalarını sattın anladım, TEKEL’i sattın anladım ama silah fabrikasını satılmasını ben anlayamıyorum. Milliyetçilikse herşeyden önce kendi ordusuna kendi güvenlik güçlerine kendi insanına güvenecek. Yarın dese ki ‘ben üretmiyorum, kapattım fabrikayı’, ne yapacaksınız? O fabrikada bizim subaylarımız çalışıyor. Düşünebiliyor musunuz, bizim ordumuz Katar’ın altında çalışıyor. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bunun milliyetçilikle yakından uzaktan ilgisi yoktur. ”