Kılıçdaroğlu: Kayyıma karşı sokakta protestoyu doğru bulmuyoruz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'li belediyelere kayyım atanmasını "Darbe dönemlerinde bile yaşanmamıştı böyle şeyler.” diyerek tepki gösterirken, protesto için sokağa çıkmayı ise "doğru bulmadıklarını" söyledi.

Kılıçdaroğlu: Kayyıma karşı sokakta protestoyu doğru bulmuyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına ilişkin ilk değerlendirmesi belli oldu.

Görevden alınan belediye başkanları hakkında yargı kararı olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu mesele HDP ya da başka bir parti meselesi değil. Davutoğlu’na Başbakanlığı bıraktırdıklarında da aynı tepkiyi gösterdik. AKP’li başkanlar görevden istifa ettirilirken de… Bu yapılan millet iradesine saygısızlıktır” dedi.

Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin olarak Sözcü‘den Deniz Zeyrek’e açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Madem böyle yapacaktınız sandığı niye koydunuz? Madem sandığı koydunuz, niye gereğini yapıp vatandaşın iradesine saygı göstermiyorsunuz? Aklın mantığın alacağı şeyler değil bunlar. Bu yapılanlarla dünyanın hiçbir yerinde ‘Türkiye’de demokrasi var’ı anlatamayız. 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL resmen bitti ama fiilen devam ediyor. Zaten (Cumhurbaşkanı Tayyip) Erdoğan ilan etmişti. ‘Seçilirlerse görevden alırız’ demişti. Her şey bir kişinin iki dudağı arasında. Kenan Evren’de, darbe dönemlerinde bile yaşanmamıştı böyle şeyler.”

“SOKAĞA ÇIKMAYI DOĞRU BULMUYORUZ”

Kılıçdaroğlu, alınan ve alınabilecek diğer kayyım kararlarıyla ilgili CHP olarak ne yapmayı düşündüklerine ilişkin soruya ise “Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz. Biz milletin ferasetine güveniyoruz. İstanbul’da da aynı şeyi YSK eliyle bize yaptılar. ‘Ya sokağa çıkın ya boykot edin’ dediler. İkisini de yapmadık. Halkın ferasetine güvendik ve gördük” diye yanıt verdi.