Kılıçdaroğlu açıkladı: Türkiye Konferansı düzenleyeceğiz, Suriye hükümetini çağıracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "CHP olarak Türkiye konferansı yapacağız. Suriye gerçeğini sonbaharda masaya yatıracağız. Uluslararası tüm önemli aktörleri de davet edeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu açıkladı: Türkiye Konferansı düzenleyeceğiz, Suriye hükümetini çağıracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sonbaharda partisinin “Türkiye Konferansı” adıyla bir etkinlik düzenleyeceğini duyurarak içeriğiyle ilgili ayrıntıları paylaştı.

Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’la mutlaka görüşmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, ““Madem onlar yapmadı, şimdi biz CHP olarak Türkiye konferansı yapacağız. Suriye gerçeğini sonbaharda masaya yatıracağız. Uluslararası tüm önemli aktörleri de davet edeceğiz” dedi.

“YPG HARİÇ”

Habertürk‘ten Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Kılıçdaroğlu, “Esad hükümetinden de çağıracak mısınız?” sorusuna “Tabii. Suriye’deki bütün aktörleri ve karşı tarafı da davet edeceğiz. Esad’ın izlediği politikayı savunan veya yeren her kesimi davet edeceğiz. Türkiye gerçekleri bütün boyutları ile görmek zorundadır.” diye yanıt verirken YPG’yi davet edip etmeyecekleri sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Onlar hariç, onların dışında. Suriye’nin Dışişleri Bakanlığından bir yetkili olabilir, gelebilir. Suriye, Esad politikasını aktarabilir. Ama bunun karşıtı da olacak aynı masada. Onu hedefliyoruz. Cenevre benzeri bir toplantı; göçmen dernekleri de var, onların da katılımını sağlayacağız. Suriye tablosunu bütün taraflarla masaya yatırma gibi bir amacımız var.”

“SÖZKONUSU OLAN ERDOĞAN’IN DEĞİL TÜRKİYE’NİN ÇIKARI”

CHP lideri, bu konferansın Suriye’nin kuzeyindeki “sorun”a çözüm olup olmayacağına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

Esad ile doğrudan doğruya görüştükten sonra Suriye’nin kuzeyinde yaşanan pek çok sorun daha rahat aşılabilir. Türkiye’deki göçmenleri oluşturulacak bölgeye yerleştirilmeleri, oluşturulacak okul, donatıların yapımı; bütün bunları gerekirse Türkiye, AB desteğini de alarak yapmalı. Çünkü ben AB yetkililerine de Suriye ile ilgili bu tip konularda destek vermesi gerektiğini söylemiştim, onlar da evet haklısınız demişlerdi. Dolayısıyla inadından vazgeçmesi lazım; söz konusu olan Erdoğan’ın çıkarı değil, Türkiye’nin çıkarıdır. Dış politikada kan davası olmaz. Tam tersine bir ülkenin çıkarlarının önceliği vardır. İnsanların çıkarlarının önceliği yoktur.