KHK'lılar Kadıköy'de hukuksuzluğa karşı eylem yaptı

İstanbul KHK’lılar platformu Kadıköy Rıhtımda ‘OHAL-KHK Rejimi’nin 3. Yılı dolduı KHK’lılar her şeye rağmen hala varlar ve yaşıyorlar!’ başlıklı bir basın açıklaması düzenlediler.

KHK'lılar Kadıköy'de hukuksuzluğa karşı eylem yaptı

Basın açıklamasında; ‘OHAL resmiyette 1 yıl önce bitmiş görünsede,OHAL, tüm kurum ve kurallarıyla kalıcı hale getirilmiştir, denilen açıklamada  OHAL fiili olarak yaşanmaktadır ve  sürmektedir.Darbenin üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen KHK rejiminin getirdiği haksız ve hukuksuz ihraçlar, açığa alma, sürgün, gözaltı, tutuklama, ev baskınları tüm dehşeti ile devam ediyor. ‘KHK’lılar sadece işlerinden atılmakla kalmadı; SGK kayıtlarına düşülen fişleme kodları ile ya iş bulamadılar ya da son derece zor şartlarda sosyal güvencesiz çalışmak zorunda kaldılar.  KHK’lıların özel işlerini kurma veya özel sektörde çalışma ruhsatları da iptal edildi. Böylece, KHK’lı öğretmen mesleğini yapamadı, KHK’lı profesör herhangi bir özel veya resmî üniversitede işini yapamadı. KHK’lı hukukçu avukatlık yapamadı.’ denildi.

Mahkeme kararı dışında hiç bir mercinin koyduğu sınırlama hukuki değildir

‘’KHK’lıların pasaportlarına herhangi bir hukuki gerekçe olmaksızın el konuldu, 515 bin insana ve yakınına pasaport yasağı getirildi ve bir anda ülke içerisine hapsedildiler. yüzbinlerce insan (515 bin) pasaportlarına konulan şerhler nedeniyle hiçbir yasal hukuki dayanağı olmadan anayasal hürriyetlerinden mahrum yaşamaktadırlar. Mahkeme kararı dışında hiç bir merciin koyduğu sınırlama hukuki değildir. Beraat etmiş ve hakkında hiç bir işlem tesis edilmemiş insanlar adeta büyük bir hapishaneye konulmuş gibi yurt dışına çıkamamaktadır. Seçkin bilim insanları 3 yıldır bilimsel kongrelere katılamamaktadır. O kongrelerde konuşmacılık, başkanlık vs. gibi görevlerini yapamamaktadır.’

‘KHK’liler için kolektif ve sistematik bir ayrımcılık sistemi uygulandı. Bu “Kolektif Ayrımcılık Sistemi” içerisinde; işinden atılmak, uzun süre iş bulamamak, mesleğini icra edememek, hak ettiği ücretin altında çalışmak zorunda kalmak, sosyal çevresini yitirmek, aile içi sorun yaşamak, göç ettirilmek, sağlığını kaybetmek, ekonomik açıdan bağımlı hale gelmek, borçlarını ödeyememek “olağanlaşmıştır.”

Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu’nun, dört bine yakın OHAL mağduruyla görüşerek hazırladığı rapora göre, OHAL mağdurlarınınaylık ortalama kazancı %80 azaldı, 800 liranın altına indi. Yani fiilen “ağaç kökü yiyorlar”. Ama OHAL sadece mağdurlarını mağdur etmedi, Türkiye’de yaşayan tüm insanların gelirini de %30 azalttı. Yani OHAL ve KHK’lar sadece doğrudan mağdurlarını değil, aynı zamanda tüm Türkiye’yi de mağdur etti.Yani OHAL ve KHK’lar toplumunen çalışkan, en eğitimli, en dürüst, en üretken; sağcı, solcu, milliyetçi, hümanist, demokrat, dindar, ateist, Türk, Kürt, Alevi, Sünni her kesimden çok yüksek niteliklere sahip 250.000 insanını devletten, toplumdan ve vatandaşlıktan adete ihraç ederek onlara zarar vermekle kalmadı, tüm toplumunbeynine de bir kurşunsıktı. OHAL ve KHK’ların sonuçlarını 82 milyon insan hep birlikte yaşayıp görüyoruz ve OHAL’i mirası olan uygulamalar devam ederse, tüm toplumca daha ağır ekonomik ve sosyal bedellerle de yüzleşmeye devam edeceğiz.’ denildi.

Basın açıklaması ‘İşimizi geri istiyoruz.’, ‘Haklıyız kazanacağız.’, ‘KHK’lar gidecek biz kalacağız.’ sloganlarıyla bitirildi.

KHK zulmüne dikkat çekmek için kadıköy rıhtımda eylem