Kemal Türkler cinayetinden yargılanmıştı: Meclis Başkanlığı koltuğuna oturan Celal Adan'ın karanlık sicili...

"En yaşlı TBMM Başkan vekili" sıfatıyla Meclis Başkanlığı koltuğuna oturtulan MHP'li Celal Adan'ın adı, başta Kemal Türkler cinayeti olmak üzere birçok kanlı katliama karışmıştı...

Kemal Türkler cinayetinden yargılanmıştı: Meclis Başkanlığı koltuğuna oturan Celal Adan'ın karanlık sicili...

TBMM Başkanlığı görevinden ayrılan AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, adaylığının açıklanışından 2 aya yakın bir süre geçtikten sonra bu sabah görevi “en yaşlı TBMM Başkan vekili” sıfatıyla MHP’li Celal Adan’a devretti.

Yıldırım’ın koltuğuna oturacak olan Celal Adan, 22 Temmuz 1980’den öldürülen DİSK Başkanı Kemal Türkler’in katledilmesiyle ilgili davada yargılanmıştı. Katliama ilişkin davada Ünal Osmanağaoğlu, Abdülselam Karakuş, İsmet Koçak, Aydın Eryılmaz, Kemal Türkler’i öldürmekten, Alpaslan Türkeş, Celal Adan ve ifadeyi veren Yılma Durak da cinayete azmettirmekten mahkeme önüne çıkarılmışt. Ancak Abdülselam Karakuş 12 yıl ve Aydın Eryılmaz  10 yıl ağır hapis cezasına mahkum edilirken Adan, “delil yetersizliği”nden diğerleri ile birlikte beraat etmişti.

KATİLLERİ KURTULDU, KIZI SANIK OLDU

Kemal Türkler Davası’nda idamla yargılanan tetikçilerden, 7 TİP’linin öldürüldüğü Ankara Bahçelievler katliamından dolayı 7 kez idam cezasına çarptırılmış olan Ünal Osmanağaoğlu ise 2012 yılında çıkarılan afla Bandırma M Tipi Cezaevi’nden tahliye edilmişti.

Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan ise Osmanağaoğlu’nun tahliyesine tepki göstermiş ve “Azmettiren ve silah temin eden Celal Adan şu anda Meclis’te olup kendi katillerinin kurtarılması için çok büyük çaba sarf etmişlerdir” demişti. Celal Adan bu sözler nedeniyle Soydan hakkında şikayette bulunmuş ve daha sonra sanık sandalyesine Adan yerine Soydan oturmuştu.

‘BRAVO BİZİM ÇOCUKLARA’

Kemal Türkler’in katline ilişkin dava kapsamında hazırlanan iddianamede Celal Adan’ın ismi diğer MHP’lilerle birlikte şu ifadelerle geçmişti:

“Sanık Alpaslan Türkeş”in DİSK yöneticilerinin yok edilmesi yolunda emrini vermesinden birkaç gün sonra Berker İnanoğlu’nun Mecidiyeköy’deki Dağlılar ticarethanesinin üstündeki yazıhanesine gelmiş, Berker İnanoğlu’da Türkeş’in emri ile Yılma Durak ve Celal Adan’ı buraya çağırmıştır. (…) DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, Celal Adan tarafından hedef seçilmiştir. Buradan ayrıldıktan sonra Kemal Türkler’in öldürülmesi için ülkücü militan arayan Celal Adan parti binasında, daha önce eylem yapmak istediğini söyleyen ve Ankara Bahçelievler’de 7 kişinin öldürülmesi olayından aranan Ünal Osmanağaoğlu ile karşılaşmış, Kemal Türkler’in adresinin tespit edildiğini, Yılma’nın da bundan haberi olduğunu, bu işi yapmalarını söylemiş ve adresi Ünal’a vermiştir. (…) Yusuf kod adlı Ünal Osmanağaoğlu, Cengiz kod adlı İsmet Koçak, Aydın Eryılmaz, Abdülsamet Karakuş aralarında konuşup, Ünal’ın önerisini kabul etmişler, sonra Merter sitesini gezerek eylemin Türkler’in evinin önünde yapmayı kararlaştırmışlardır. (…) Sanıklar 21 Temmuzu 22 Temmuza bağlayan gece Londra asfaltı üzerinde Hüsamettin Bektaş’a ait 34 N 5819 plaka numaralı Portakal renkli otoyu silah zoruyla gasp etmişlerdir. 22 Temmuz 1980 günü saat 08.00 sıralarında Abdülsamet Karakuş, Ünal Osmanağaoğlu, İsmet Koçak, Aydın Eryılmaz’ın kullandığı gasp edilen otoyla Merter sitesine gelmişler, Ünal ve İsmet anayolda indikten sonra arabayı yakın bir yere park etmişlerdir. Saat 09.30 sıralarında İsmet Koçak, Kemal Türkler’in evinden çıktığını işaretle bildirmiş plan ve işbölümü uyarınca arabasına binen Kemal Türkler ile koruma polisine Abdülsamet Karakuş, İsmet Koçak ve Ünal Osmanağaoğlu birlikte ateş etmişlerdir. Kemal Türkler’in vurularak düştüğünü gören sanıklar Aydın Eryılmaz’ın direksiyonunda beklediği arabaya binerek uzaklaşmışlar ve gasp edilen arabayla şoförüne önceden söyledikleri üzerine Hazne-dar’a bırakmışlardır. (…) Radyodan Kemal Türkler’in öldürüldüğünü haberini dinleyen Celal Adan “Bravo bizim çocuklara, bu iş ancak böyle olurdu” demiş…” (Ankara-Çankırı-Kastamonu İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı, İddianame, MHP Ve Ülkücü Kuruluşlar, s. 396).

İşçi sınıfının iktidar mücadelesinin ivme kazandığı 1980 öncesi dönemde sermayenin bekçiliği görevini üstlenen MHP’de o dönem bir çok benzeri olaya adı karışan Celal Adan’ın bugün aynı zamanda bir patron olduğu biliniyor. Adan halen inşaat şirketi İMPA A.Ş. ve İNMAŞ LTD. şirketlerinin sahibi ve yöneticisi.