Kemal Sunal'ın bilinmeyen Nâzım fotoğrafı ve hikayesi...

19 yıl önce yitirdiğimiz unutulmaz sanatçı Kemal Sunal ve beraberindeki 'Köşeyi Dönen Adam' filmi ekibinin komünist şair Nâzım Hikmet'in mezarını ziyaret ettiği anın fotoğrafını Manifesto okurlarıyla paylaşıyoruz.

Kemal Sunal'ın bilinmeyen Nâzım fotoğrafı ve hikayesi...

Sinemamızın unutulmaz isimlerinden Kemal Sunal’ın komünist şair Nâzım Hikmet’in Moskova’daki mezarı başında bir fotoğrafı ortaya çıktı.

Fotoğrafta Sunal ile birlikte diğer usta oyuncular Meral Orhonsay, Günay Güner ve filmin yönetmeni Atıf Yılmaz da Nâzım’ın Novodeviçye Mezarlığı’ndaki mezarının başında yer alıyor.

Fotoğrafın hikayesi ise ‘Köşeyi Dönen Adam’ isimli filme dayanıyor. Müjdat Gezen’in ‘Eşeğin Karnındaki Elmas’ isimli romanından uyarlanan film, 1978 yılında Moskova Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne değer bulunmuştu. İşte Kemal Sunal ile filmde rol alan diğer sanatçılar ve beraberindekiler de 1978 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği’nin (SSCB) başkentine festivale katılmak üzere uçmuştu.

Bilindiği üzere film, televizyon kanalları tarafından halen sık sık yayınlanıyor. Ancak bu da beyaz perdeye girişinden tam 41 yıl geçse bile sansürlü olarak yapılıyor. Filmin sansürlenen bölümlerinde Kemal Sunal, bir 1 Mayıs yürüyüşüne katılıyor ve Cem Karaca’nın seslendirdiği “1 Mayıs Marşı” eşliğinde kitleyle birlikte “İşçi sınıfı partisine özgürlük” sloganını atıyor.
Filmin sansürlenen sahnesini bir kez daha izledikten sonra konumuza dönelim.

Kemal Sunal ile Meral Orhonsay’ın dönemin Türk basınına (*) yansıyan Moskova seyahatlerinden kareler, yalnız Nâzım’ın mezarını ziyaretlerine ilişkin olanla sınırlı değil. Oyuncuların Sovyet basınında yayınlanan haberi ve festivalde diğer ülkelerden sanatçılarla bir arada oldukları anın fotoğrafı da Moskova günlerinin diğer önemli kayıtları.

Kemal Sunal, Meral Orhonsay (Orta sırada, sağdan üçüncü ve ikinci)

(*Bu değerli arşivi gün yüzüne çıkaran, sosyal medyada Türk tiyatro ve sinema tarihini var eden isim ve eserlere dair paylaşımları ile bilinen @TekinDeniz_  isimli kullanıcıya teşekkürler)