KDHC resti çekti: ABD tutum değiştirmedikçe bıkkınlık veren müzakereleri sürdürmeyeceğiz

ABD'nin devam edeceğini iddia ettiği, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) ise durduğunu söylediği dünkü çalışma düzeyindeki nükleer görüşmelerin ardından KDHC Dışişleri Bakanlığı rest çekti: ABD tatmin edici adım atmadıkça, bu bıkkınlık veren müzakereleri sürdürme niyetimiz yok.

KDHC resti çekti: ABD tutum değiştirmedikçe bıkkınlık veren müzakereleri sürdürmeyeceğiz

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) resmi haber ajansı KCNA’nın Dışişleri Bakanlığı açıklamasına dayandırdığı haberinde, ABD tarafının düşmanca yaklaşımını değiştirecek tatmin edici bir adım atmadığı müddetçe ülkenin ‘bu bıkkınlık veren müzakereleri’ sürdürme niyeti olmadığı dile getirildi.

ABD tarafının eski tutumunu sürdürdüğü, yeni bir çözüm önerisi getirmediğini belirten açıklama, Trump yönetiminin herhangi bir hazırlık yapmadan iki ülke arasındaki görüşmeleri iç politika malzemesi olarak kendi amaçları doğrultusunda suistimal ettiğini vurguladı.

Dün İsveç’te başlayan ABD ile KDHC arasındaki çalışma düzeyindeki nükleer görüşmelerden “Süreç durduruldu” haberi geldi.

Görüşme sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Görüşmelerimiz sonunda ABD, İsveçli ev sahibimizin 2 hafta içinde yeniden Stockholm’de görüşme davetini kabul etti” dedi. KDHC Başmüzakerecisi Kim Myong Gil ise “ABD’nin görüşme masasına herhangi bir şey koymaması bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Müzakereler beklentilerimizi karşılamadı ve kesildi. Şimdi görüşmelerin devam etmesi ile ilgili sorumluluk ABD’ye ait” tepkisini gösterdi.

Kim, müzakere sürecinin yeniden başlamasının ABD tarafının tutumuna bağlı olduğunu kaydederek Washington’a yıl sonuna kadar süre verdi.

KDHC Başmüzakerecisi, ABD’nin müzakere heyetinin esneklik göstermediği, eski tutum ve görüşlerinde ısrar ettiğinden yakınırken “Onlar bizi hayal kırıklığına uğrattı ve müzakere masasına hiçbir şey getirmeyerek hevesimizi söndürdüler” dedi.

Buna karşılık, ABD Dışişleri Bakanlığı, KDHC’nin iki ülke arasındaki müzakerelerin kesildiğine ilişkin açıklamasının ‘görüşmenin içeriğini ya da ruhunu yansıtmadığında’ ısrar etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı “Kuzey Kore delegasyonunun yaptığı açıklamalar, 8,5 saat süren görüşmenin içeriğini ya da ruhunu yansıtmıyor. ABD, masaya yaratıcı fikirler getirdi ve Kuzey Koreli mevkidaşlarıyla iyi müzakerelerde bulundu” açıklamasını yayımladı.