Kayyımların görev süresi 'kamunun selameti' için uzatıldı

Bakanlık, görevden uzaklaştırma tedbirinin kamunun selameti bakımından hukuka uygun olduğunu belirtti.

Kayyımların görev süresi 'kamunun selameti' için uzatıldı

Van ve Mardin’de kayyımların görev süresi iki ay daha uzatıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında seçilmeden önce ve seçildikten sonra açılan soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek 19 Ağustos’ta görevden uzaklaştırılan Van ve Mardin‘in HDP’li Büyükşehir Belediye başkanlarının yerine atanan kayyımların görev süresi iki ay daha uzatıldı.

Medyascope’den Ferit Aslan’ın haberine göre, Bakanlık tarafından 19 Ağustos’ta görevden uzaklaştırılan ve yerlerine o illerin valilerinin kayyım olarak atandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk‘e bakanlıktan telefon açılarak, 19 Ekim’de biten iki aylık süre sonrasında yapılan değerlendirmede, görevden uzaklaştırmaları ile ilgili iki aylık daha süre uzatıldığının bildirildiği öğrenildi. Karar ile birlikte atanan kayyımların belediye başkan vekilliği görevinin iki ay daha uzatıldığı belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı‘nın ise, Diyarbakır 1.İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talebi ile açtığı davada ise mahkemenin red kararı verildiği öğrenildi.

‘UZAKLAŞTIRMA KAMU SELAMETİ İÇİN UYGUNDUR’

Bakanlık Mızraklı’nın açtığı davanın savunmasında, Mızraklı hakkında seçilme yeterliliğini kaybetmesine yol açan suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi ve suçun niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında, görevden uzaklaştırma tedbirinin kamunun selameti bakımından hukuka uygun olduğunu belirtti ve davanın reddini istedi. Bakanlık savunmasında, Mızraklı’nın görevden uzaklaştırmasından bir gün sonra yerine kayyım olarak atanan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu‘ndan uzaklaştırmanın devam edip etmemesi için görüş istediği de ortaya çıktı.