Katar'lıların satın aldığı QNB Finansbank 27 şube kapatıyor

Katarlı QNB, 2015 yılında satın aldığı QNB Finansbank 27 şube kapatacak.

Katar'lıların satın aldığı QNB Finansbank 27 şube kapatıyor

Son bir yılda brüt ve net olarak kârlılığını arttıran tek banka olan QNB Finansbank, yıl sonu yaklaşırken başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde şube kapatıyor.

Bankanın kapatacağı şube sayısının 27 tane olduğu dile getirilirken, şube kapatma operasyonunun 2020’nin ilk aylarında da devam etmesi bekleniyor.

KATARLILAR SATIN ALMIŞTI

Bankanın şu ana kadar kapanan şubelerden personel çıkartmadığı belirtilirken, kapatılan şubelerin personellerin çeşitli şubelere dağıtıldığı, şube müdürlerinin ise bölgelere çekildiği ifade edildi.

Katarlı QNB, 2015 yılında National Bank of Greece’in Finansbank’taki yüzde 99,81 payının tamamını 2,75 milyar Euro’ya satın almıştı.

MÜŞTERİLERE SMS ATILDI

Bankanın şube kapatma operasyonundan müşteriler SMS ile haberdar oldular. Çok sayıda müşteri hesapları adreslerine en yakın şubeye devredildi.

2018’in 3. çeyreğini 1,7 milyar TL net kâr ile kapatan banka, 2019’da net kârlılığını yüzde 12 artırarak net kârını 1,9 milyar TL’ye yükseltti. QNB Finansbank, şu ana kadar bilançolarını açıklayan bankalar arasında brüt ve net kârını aynı dönemde artırabilen tek banka oldu.

KATAR’IN BİLİNEN TÜRKİYE YATIRIMLARI

AKP ile birlikte Türkiye’nin Ortadoğu’daki ‘sıkı’ ilişkide olduğu ülkelerden biri haline gelen Katar, Türkiye’de son dönemde başta bankacılık olmak üzere bir çok sektörde büyük satın almalara girdi. Bankacılık sektörüne Abank ile adım atan Katar, daha sonra QNB ile Finanbank’ı aldı. Commercial Bank of Qatar (QNB), 2013 yılında Abank’ın yüzde 71’ini 460 milyon dolara almıştı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek bankanın tümünün sahibi olmuştu.

Ortadoğu ve Afrika’da yaptığı yatırımlarla öne çıkan QNB, Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesini aldı. Satış için 2.75 milyar Euro ödendi. Digitürk’ün satışı da uzun bir süre kamuoyunda tartışma konusu oldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçtikten sonra Katarlı beIN medya grubuna satıldığı birkaç kez gündeme gelen ancak açıklanmayan satış, 2016 yılında gerçekleşti. Satış rakamı tam olarak açıklanmadı. Daha sonra kulislere yansıyan bilgilere göre satışın 1 milyar dolar ile 1.4 milyar dolar arasında gerçekleştiği gündeme geldi. Boyner’in yüzde 30.7’sini Katarlılar alırken, BMC’de de ortaklığı bulunuyor.

Son olarak Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza’nın Başakşehir’de 100 bin lira sermayeli şirket kurup 1.5 ay kadar sonra Kanal İstanbul güzergahında 44 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıkmıştı.