Katar elçilik aracının göründüğü ÇAYKUR fabrikasında 600 milyon liralık soru!

Rize’nin İyidere ilçesinde yapımı tamamlanan ve henüz test üretimi aşamasında olan ÇAYKUR’a ait Paketleme Çay Fabrikası ihale bedelinin 7 kat fiyatına mal oldu. Geçtiğimiz aylarda Katar elçilik aracının görüldüğü fabrikanın yapımında yaklaşık 600 milyon liralık "fazladan" bedelin nereye harcandığı sorusu ise cevap bekliyor.

Katar elçilik aracının göründüğü ÇAYKUR fabrikasında 600 milyon liralık soru!

AKP’nin kasıtlı şekilde zarar ettirererek özelleştirmeye gerekçe aradığı ve Katarlılara satılacağı iddiaları dile getirilen ÇAYKUR’da bu şüpheleri haklı çıkaracak büyüklükte bir harcama soru işaretlerinin konusu oldu.

Rize’nin yerel olay53.com sitesinde yer alan bilgiye göre, en düşük teklif 81 Milyon lira olmasına rağmen 97 Milyon Lira teklif veren firmaya ihale edilen Paketleme Çay Fabrikası, ÇAYKUR’a yaklaşık 700 Milyon liraya mal oldu.

İhale şartnamesi imzalanırken ÇAYKUR’un görevden alınmak suretiyle istifa ettirilen Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun 10 ayda tamamlanacağını açıkladığı fabrika inşaatı ise 4 yılda tamamlandı. İlk deneme ürünü Ocak 2019’da yapılan paketleme fabrikası ise beklentilerin altında kaldı.

Haberde fabrikanın arzu edilen randımanda olmadığı ve büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlandığı ifade edildi. Günlük 1000 ton çay paketleme yapılması planlanan yeni fabrikadan verim alınamadığı ve günlük 320 ton çayın ancak paketlenebildiği öğrenildi.

600 MİLYON NEREYE GİTTİ?

Haberinde devamında ”Rize kamuoyu ise 97 Milyon liraya ihale edilen fabrika yapımının nasıl 700 Milyon liraya mal olduğunu ve 600 Milyon lira farkın nereye gittiğini merak ediyor. Kamuoyu ayrıca 7 paketleme yapılacak parayla nasıl 1 paketleme fabrikası yapıldığını da merak ediyor ve İmdat Sütlüoğlu’ndan bunun cevabını bekliyor.” çağrısı dile getirildi.

10 AY DERKEN…

İyidere’de yapılan ÇAYKUR Çay Paketleme Fabrikası için 8 Temmuz 2014 Salı günü saat 14.00’te Çaykur Genel Müdürlüğü Satınalma Daire Başkanlığı’nda ihale gerçekleşmişti.

11 Eylül 2014 tarihinde ÇAYKUR Genel Müdürü görevinde bulunan İmdat Sütlüoğlu ile İhaleyi kazanan Şirket arasında imzalanan ve ihale şartnamesine göre 10 ayda tamamlanarak 13 Temmuz 2015 tarihinde inşaatı bitmesi gereken inşaat, ocak-2019’da tamamlanmıştı.

KATAR ELÇİSİNİN ARACI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Mart ayında fabrika alanında Katar Büyükelçisi’nin aracının görülmesi dikkat çekmişti. Rizeli yurttaşlar ve sosyal medya kullanıcıları, büyükelçilik aracını fabrikanın önünde görünce ‘Büyükelçi ÇAYKUR’u devralmaya mı geldi?’ sorusunu sormuştu.