Kanarya sakinleri: Bu vahşetin sorumlusu iktidardır

Mağdur evlatlarının tecavüz zanlısının bulunması için seferber olan Kanarya sakinleri provokasyon peşinde koşmakla itham edilerek iktidar tarafından hedef tahtasına oturtulurken, mahallede bir taciz girişimi daha yaşandı. Biz de günlerdir diken üzerinden yaşayan Kanarya sakinlerine yaşanan son gelişmeleri konuşmak üzere yola koyulduk.

Kanarya sakinleri: Bu vahşetin sorumlusu iktidardır
Haber ve fotoğraflar: Alev Doğan

Uyarı: Bu röportaj gerçek kişilerle gerçekleştirilmiş olmakla beraber görüş veren kişilerin talepleri doğrultusunda şahısların kimlikleri gizlenmiştir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda İstanbul’un yoksul mahallelerinden Kanarya’daki tecavüz vahşeti ve sonrasında yaşananlar; tacizin, tecavüzün, çocuk istismarının gerici politikalar ile neden doğrudan ilintili olduğunu göstermesi açısından gündemdeki yerini çoktan aldı. Mağdur evlatlarının tecavüz zanlısının bulunması için seferber olan Kanarya sakinleri provokasyon peşinde koşmakla itham edilerek iktidar tarafından hedef tahtasına oturtulurken, mahallede bir taciz girişimi daha yaşandı. Biz de günlerdir diken üzerinden yaşayan Kanarya sakinlerine yaşanan son gelişmeleri konuşmak üzere yola koyulduk.

“MAHALLENİN ÇABASI OLMASA ZANLI YAKALANAMAYACAKTI”

Mihmandarlığımızı yapan arkadaşımız hem portalımızın okuru hem de bölge esnafına süt ürünleri dağıtımı yapan bir emekçi. Mahalle sınırlarına girmeden bizi uyarıyor “Burası bölgenin en yoksul mahallesi, portföyümüzdeki en ucuz ürünleri buradaki esnada dağıtıyoruz” diye. Mahalleye girdiğimizde Kanarya sakinlerinin sessizliği karşılıyor bizi. Hayat rutin akışında devam ediyor gözükse de aslında işin perde arkasında ciddi bir öfke var. Mahalleli yaşanan şokun etkisi bir yana aslında iktidara oldukça öfkeli. Bu yüzden yanlarına yaklaşan herkese haklı bir mesafe ile yaklaşıyorlar. Basından geldiğimizi söylediğimizde önce çalıştığımız kurumun adını soruyorlar, yandaş basından gelmediğimizi anladıklarında ise sürece ilişkin bildikleri ne var ne yok ise anlatıyorlar.

İlk durağımız istismarın gerçekleştiği sokağın tam köşesindeki bakkal. Tecavüze uğrayan küçük kızın vahşetten hemen önce dükkanına uğradığını söyleyerek başlıyor söze “Mahallemizin kızıydı, gün içerisinde birkaç kere uğradı dükkana, abur cubur aldı gitti” diyor ve sonrasında ekliyor “Bugüne kadar mahallemizde böyle bir şey yaşanmadı”

İstismarın ardından mahalleli olarak sokağa çıktıklarını ve o günden beri bu vahşetin zanlısının yakalanması için sokakları terk etmediklerini belirterek ekliyor “Mahallenin çabası olmasa zanlı yakalanmayacaktı”

Bakkalın ardından olay yerindeki bir kahveye uğruyoruz, kahve müşterileri başta temkinli yaklaşsa da karşılıklı güven sağlandıktan sonra ahali açılmaya başlıyor. Hepsinin ortaklaştığı nokta bu haklı taleplerinin iktidar tarafından “provokasyon” olarak nitelendirilmesi ve akabinde buna karşı duydukları öfke. Eşraftan ilk söz alan bu işin sorumlusunun iktidar olduğunu söylüyor. AKP döneminde artan çocuk istismarlarından söz ediyor. Bir başkası ise “Çocukların evlendirilmesi yönünde vaaz verirsen, olacağı budur” diyor ve ekliyor “O da tecavüz bu da tecavüz”

 

Polisin vahşet yaşandıktan sonra tek bir ekip otosu ile geldiğini belirten mahalleli, sokağa çıktıktan sonra emniyetin “mecburen” ekip sayısını arttırdığını ifade ediyor. Bir başka mahalleli ise bu işin sorumlusunun birinci dereceden bu gerici politikalar olduğunu belirterek, Ensar Vakfı ve diğer örneklerden bahsediyor.

Uğradığımız bir diğer bakkalda da konuşulan konu tecavüz vahşeti. Esnaf mahallelinin çocuklarını sokağa çıkartmaktan korktuğunu belirterek iktidara öfkesini şu cümlelerle ifade ediyor “Asıl provokasyon peşinde olanlar onlar”

Esnafın aktardığı bilgilere göre vahşetin ardından iktidar cenahından kimse aileye ya da mahalleye bir ziyarette bulunmuyor. Mahalleli bu duruma ilişkin “Çocuklarını koruyamayacaklarsa neden iktidardalar” yorumunda bulunuyor.

Son olarak uğradığımız kahvede de konu tecavüz vahşeti. Bizi ağırlayan kahve sahibi polisin kendileri söz konusu olunca şiddete başvurmaktan çekinmediğini ifade ediyor ve ekliyor “Bu haklı talebimize bile saldırdılar”

SONUÇ YERİNE

Görüşlerine başvurduğumuz Kanarya sakinleri, bu vahşetin iktidarın gerici politikalarının sonucu olduğunda hemfikir. Tek tesellileri mağdurun hayatta olması. Tek talepleri ise bir daha bu gibi vakaların yaşanmaması.