'Kanal İzmit' istediler

AKP'nin 'Kanal İstanbul' projesi tepkiyle karşılanırken Saadet Partisi de 'Kanal İzmit' önerisi yaptı.

'Kanal İzmit' istediler

Saadet Partisi (SP) Kocaeli İl Başkanı Zafer Mutlu, AKP’nin ‘Kanal İstanbul’ projesine ek olarak Sakarya Nehri yatağından İzmit’e kadar uzanacak ‘Kanal İzmit’ projesini önerdi.

Başkan Zafer Mutlu, “Malum son günlerin en önemli tartışma konusu Kanal İstanbul projesidir. Biz bu konuda aslında yeni olmayan alternatif bir kanal projesini değerlendirmek istiyoruz. Bu kanalın adı İzmit Kanalı’dır. İzmit Bölgesi civarında kanal açılması fikri yirmi asır öncesine dayanmaktadır. Taşımacılık kanalı açmak için bu konuda çeşitli projeler tasarlanmıştır. Roma İmparatorluğu’na dayanan kanal planları Osmanlı döneminde de defaatle gündeme gelmiş bu konuda en son 1998 yılında Sakarya Valiliği, gelişen sosyoekonomik ihtiyaçların doğrultusunda, geniş kapsamlı yeni bir fizibilite çalışması başlatmış ve projenin yapılabilir olduğu gösterilmiştir” dedi.

“Sakarya Nehri ağzındaki Yenimahalle Limanı’ndan başka Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük limanı olan Karasu Limanı’nın bu yıl açılması planlanmaktadır” diyen Mutlu, “Yörede bazı sanayi kuruluşları üretim yapmaktadır. Karasu Demir Çelik Fabrikası üretime geçmek üzeredir. Bugünkü çekirdek sanayi ileride gelişecek sanayinin mayasını teşkil edebilecektir. Kanal İstanbul ve yöre sanayisi, nüfusu buraya çekecektir” ifadelerini kullandı.

“KANAL İSTANBUL VE İZMİT GEREKLİ GÖRÜNÜYOR”

Mutlu, “Bu çalışmada, İzmit Körfezi’nde Sapanca Havzası’ndan geçmeyen ve denizde giden büyük gemilerin geçebileceği dış yüklere ve transit yüklerine açık bir kanal projesi ele alınmıştır. Ayrıca bu İzmit Kanalı ile birbirlerini tamamlayacak olan Yeni İstanbul şehrinin kurulması üzerinde durulmuştur. Geçmiş dönemlerde yapılmış olan çalışmalarda da benzer sonuçlara varılmıştı. Bu durum ise akıl için yol birdir sözünün doğruluğunu bir kere daha göstermiştir. İzmit Kanalı ve Yeni İstanbul projeleri pek çok yönden gerekli ve makul görünüyor. Yeni İstanbul Projesi’yle İzmit Kanalı Projesi birbirini tamamlayacaktır” şeklinde konuştu.

“CUMHURBAŞKANLIĞIMIZIN DEĞERLENDİRMESİNE…”

Son olarak Mutlu, “Bu şehri yönetenler bölgemizin kalkınması için bu tarz büyük yatırımlar için gereken çabayı göstermelidir. Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere ilgili bakanlıklarda ve Cumhurbaşkanlığı makamında bu projelerin alternatif olarak değerlendirmeye alınmasını umuyorum. Her şey şehrimizin iyiliği için. İstanbul olmasın da bizim projemiz olsun demiyoruz. Ama şehrimiz açısından baktığımızda hem maliyet açısından hem de çevre açısından önerdiğimiz proje daha az maliyetlidir” dedi.