Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan şirketin sahibini tanıyalım...

Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan şirketin sahibi rüşvet vermekten ceza almış.

Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan şirketin sahibini tanıyalım...

Kanal İstanbul’un ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Şirketi’nin sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun, BOTAŞ davasında rüşvet vermek suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası aldığı orta çıktı. Hacıömeroğlu hakkında verilen hapis kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın sosyal medya hesabından paylaştığı dava dosyasındaki belgelere göre, 13 ay tutuklu kalan Selahittin Hacıömeroğlu, 30.03.2016 tarihli Tuz Gölü Projesi Uluslararası Çevre Danışmanlık İhalesi’nde iki görevliye yüzde bir rüşvet verdi. Dava dosyasında konu hakkında şu tespitler yapıldı:

“Sanıklar Ethem Tozlu ve Hasan Turgay tarafından Çınar mühendislik Danışmanlık ve Proje Hiz. Ltd. Şti. isimli firmaya verilmesi karşılığında firma yetkilisi sanık Selahittin Hacıömeroğlu ile rüşvet anlaşması yapılması ve bu kapsamda sanıklarca BOTAŞ tarafından yapılan dosya incelemesi sırasında bu ihalenin yüzde 1 rüşvet karşılığında işbirliği içinde oldukları firmaya verilmesi için faaliyette bulunulduğu ve bu firmaya en yüksek teknik puanın verildiği” kaydedildi.

Selahittin Hacıömeroğlu’nun diğer bir sanık Ethem Tozlu’yla bağlantı kurarak, Dokay Mühendislik Şirketi’ni ikinci sıraya konmasını istediği ve yapılan telefon görüşmelerinde Ethem Tozlu’nun, Selahittin Hacıömeroğlu’ndan harçlık adı altında rüşvet istediği de tespit edildi.

Yargıtay’ın bozduğu ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararında, şirketin teknik puanının artırılarak ihalenin alınmasının sağlandığı belirtildi. Kararda ayrıca, ihaleyi değerlendirme komitesi üyelerinin Selahittin Hacıömer’e bazı belgelerin eksik olduğunu ve nasıl tamamlanacağının bilgisini verdiği ve belgelerin usulsüz olarak tamamlandığı ifade edildi.

YATAĞAN’DA DA AYNI FİRMA!

Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde, özel bir şirket tarafından kurulmak istenen 2. termik santral öncesinde Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÇED toplantısına katılan Yatağan halkının ve sivil toplum örgütlerinin, resmi kurum görevlileri ile ÇED raporunu hazırlayan mühendislere sert tepki göstermişti.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinin öncülüğünde düzenlenen toplantıya proje temsilcisi Mehmet Aslan, ÇED Raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Limited Şirketi’nin genel müdürü Selahittin Hacıömeroğlu, Turgut Belediye Başkanı MHP’li Salih Özen, 200’e yakın köylü, Bodrum, Marmaris, Muğla’dan gelen çevreciler katıldı. Çevre Mühendisi Figen Zaman’ın kurulacak santral ile ilgili bilgi vermesinden sonra vatandaşlara söz verildi. Genel Müdür Hacıömeroğlu’nun “Burada santral kurulması ile 700 kişiye iş olanağı vereceğiz” demesinin ardından salonda tepkiler birden büyüdü.