Kan gölüne dönen Irak'ta Başbakan Abdulmehdi istifa edecek

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, istifa mektubunu Irak Parlamentosu'na sunacağını açıkladı.

Kan gölüne dönen Irak'ta Başbakan Abdulmehdi istifa edecek

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, istifa seçeneğini daha önce de gündeme getirdiğini ifade ederek, istifa mektubunu Irak Parlamento’na resmi olarak sunacağını belirtti.

SİSTANİ’DEN İSTİFA ÇAĞRISI

Abdulmehdi’nin açıklamasından hemen önce, Iraklı Şiilerin en üst dini mercii Ayetullah Ali es-Sistani, liderlik değişikliği ve erken seçimler için çağrı yapmıştı.

Hükümetin son iki ayın olaylarıyla başa çıkma becerisinde görünmediğini dile getiren Sistani, “Görevdeki hükümeti ortaya çıkaran meclis, tercihlerini yeniden değerlendirmeli ve Irak’ın çıkarlarının gerektirdiğini yapmalı” demişti.

SADR: KÖRDÖĞÜŞÜ

Irak meclisinde en büyük gruba sahip olan popülist Şii lider Mukteda Sadr, uzun zamandır hükümetin istifası ve erken seçim yapılması taleplerini ısrarla dile getiriyor.

Sadr son olarak bugün “Irak’ta olanlar, faşist bir hükümet ile barışçılığa uymayan göstericiler arasında kördöğüşüdür” çıkışını yaptı.

408 KİŞİ ÖLDÜ

Çarşamba günü İran’ın Necef Konsolosluğu’nun yakılmasının ardından güvenlik güçleriyle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda 46’sı Nasiriye’de olmak üzere ülke çapında 62 kişi öldü.

Reuters‘un polis ve hastane kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; Irak’ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle devam eden gösterilerde 1 Ekim’den beri en az 408 kişinin öldürüldüğü, bunların çoğunun silahsız protestocular olduğu ifade ediliyor.