Kalın'dan Bolton'la görüşmesine ilişkin açıklama: İki dosya verdim...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'la yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kalın'dan Bolton'la görüşmesine ilişkin açıklama: İki dosya verdim...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki heyetle yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamada bulundu.

İbrahim Kalın, “Çekilme sürecinin nasıl ilerleyeceğini detaylı konuştuk” derken, “Biz ABD ile müttefiklik ilişkisi çerçevesinde bu sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kalın, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği önem arz etmektedir. Suriye sınırı bütün terör örgütlerinden temizlenmelidir. DEAŞ ile mücadelede duraklama söz konusu değil. Bizim YPG konusunda tavrımız net” ifadelerini kullandı.

“Çekilme süreci ile ilgili Fırat’ın doğusu konusunda ivedilikle aldığımız kararları uygulamamız gerektiğini ABD’li yetkililere söyledik.” diyen Kalın, İdlib konusunda da Türkiye’nin girişimleriyle “büyük bir felaket”in önlendiğini öne sürerek devamı konusunda ABD’li yetkililerle mutabık kaldıklarını söyledi.

CUMHURBAŞKANIMIZ BOLTON’A SÖZ VERMEDİ

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bolton’a randevu sözü olmadığını söyleyerek “Sayın Cumhurbaşkanımızın Bolton’a teyitli bir randevusu yoktu. Son tahlilde, Bolton’un muhatabı bellidir. Buna gerek duyulmadı. Bunu tepki gibi nitelendirmek doğru olmaz, ama İsrail’de yaptığı açıklamaları doğru bulmadığımızı kendisine de söyledim. Bunu ihtiva eden bir dosyayı da kendisine verdim. Bu bir üslup değil, bakış açısı anlamına da geliyor bir bakıma. Son yapılan açıklamalar üzerine bir kez daha ifade edilmesi gerekiyordu. “dedi.

“BOLTON’A İKİ DOSYA VERDİM”

Görüşmede Bolton’a iki ayrı dosya verdiğini aktaran Kalın, “Biri Kürt kardeşlerimize yönelik bir dosyaydı. İkincisi ise YPG’nin Suriye’de işledikleri suçlara yönelik suçlara yönelik bir dosyaydı. İnsan hakları ihlali gibi pek çok suçları var. Bu haberlerin hep hasır altı edildiğini gördük, biz de tam tersine bunları dosya halinde sunduk. Bu konuda YPG ve PYD’ye yönelik sürekli bir sessizlik olduğunu görüyoruz, dosyayı sunduk ki kendileri de görsünler.” ifadelerini kullandı.

“TRUMP’A TEMİNAT VERİLMEDİ”

Kalın ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Erdoğan’ın Trump’a “ABD’nin Suriye’deki ortaklarını koruyacağı konusunda teminat verdiği yönündeki” sözlerini yalanlayarak, “Pompeo’nun yaptığı açıklamaya gelince, böyle bir güvencenin verilmesi söz konusu değildir. Hiç kimse Türkiye’nin bir terör örgütüne güvence vermesini beklemesin.” dedi.

‘FIRAT’IN DOĞUSUNUN TEMİZLENMESİ BU ŞARTA BAĞLI”

ABD’nin Suriye’den çekilme sürecinin detaylarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Kalın, şunları kaydetti:

“Asıl önemli olan buradan çekilirken geride neyin nasıl bırakılacağı, silahların toplanıp toplanmayacağı, oradaki Amerikan üslerinin akıbetinin ne olacağı ve ABD’nin artık kendileri için de ciddi bir maliyet haline gelen YPG ile angajmanlarını ne zaman ve ne şekilde sonlandıracağı meseleleridir. Fırat’ın doğusunun terör unsurlarından ve tehditlerinden bütünüyle temizlenmesi de elbette bu şarta bağlıdır.”