Kalın: Mutabakata bağlıyız, alttan alıyoruz

"Avrupalı dostlarımız askerlerimizin bu çok tehlikeli ama önemli görevi yapıyor oluşuna müteşekkir olmalıdır."

Kalın: Mutabakata bağlıyız, alttan alıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin talebiyle varılan mutabakata dair konuştu. Kalın, “”Sniper ve füze vasıtasıyla askerlerimize ve bölgedeki diğer gruplara saldırıyorlar. Ne yazık ki bu olayda bir asker kaybettik. (ABD ile varılan) mutabakata bağlıyız ve bağlı kalıyoruz. (Yaşanan olayları) alttan alıyoruz.” diye konuştu.

Alman basınına konuşan Kalın, Suriye’nin kuzeyindeki Türk askerlerinin Suriye’de siyasi süreç ve mülteciler için bir ‘güvence’ olduğunu söylerken, Avrupa’nın Türk askerlerine müteşekkir olması gerektiğini de ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD ile Türkiye arasında sağlanan anlaşma kapsamındaki 120 saatin gece yarısının dolmasının ardından herhangi bir uzatma olmayacağını söyledi. Kalın, “Tüm YPG teröristlerinin bölgeden ayrıldığından emin olursak o zaman harekatı durdururuz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ile yaptığı söyleşide, ‘Barış Pınarı Harekatı’na 120 saat ara verilerek terör örgütü YPG/PKK’nın güvenli bölgeden çekilmesi amacıyla sağlanan mutabakata rağmen ihlallerin yaşandığını söyledi.

İbrahim Kalın, mutabakatın ilk aşamasının Barış Pınarı Harekatı’na ara verilmesi, ikinci aşamanın terör örgütü YPG/PKK’nın güvenli bölgeden tamamen çekilmesi olduğunu söyledi.

Bu sabah itibarıyla YPG/PKK’nın mutabakatı, keskin nişancı ateşi, roket saldırısı, Türk askerlerini ve diğer grupları hedef alan saldırılar dahil olmak üzere yaklaşık 20 kez ihlal ettiğini belirten Kalın şöyle konuştu:

“Sniper ve füze vasıtasıyla askerlerimize ve bölgedeki diğer gruplara saldırıyorlar. Ne yazık ki bu olayda bir asker kaybettik. (ABD ile varılan) mutabakata bağlıyız ve bağlı kalıyoruz. (Yaşanan olayları) alttan alıyoruz. Dün 86 araç ve ambulansın bu YPG’lileri iki rota üzerinden taşıdığını ve hiçbir olay yaşamadan ayrıldığını belirledik. Yarın ateşkes için belirlenen süre sona erene kadar ortamın sakin kalmasını ve yarın akşam itibarıyla bölgeyi tamamen terk etmiş olmalarını umuyoruz. Bunun ardından ortak açıklamada ve Amerikalılarla vardığımız anlaşma kapsamında belirtildiği üzere harekatı durdurabiliriz”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın ‘Barış Pınarı Harekatı’na yönelik “işgal” tanımlamalarıyla ilgili de konuşan Kalın, şu ifadeleri kullandı:

“Tam aksine. Askerlerimizin bölgedeki mevcudiyeti ilk olarak Suriye’de siyasi sürecin devamlılığı açısından, ikinci olaraksa Suriyeli mülteciler ve yerinden edilen kişilerin korunması açısından bir garanti, bir güvencedir. Avrupalı dostlarımız askerlerimizin bu çok tehlikeli ama önemli görevi yapıyor oluşuna müteşekkir olmalıdır.”